x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Giumbix, pus la colţ. Sentinţa în favoarea lui Iohannis salvează şi sute de primari

Giumbix, pus la colţ. Sentinţa în favoarea lui Iohannis salvează şi sute de primari

de Vali Blanaru    |    26 Sep 2013   •   20:17
Giumbix, pus la colţ. Sentinţa în favoarea lui Iohannis salvează şi sute de primari
Sursa foto: Victor Stroe

Răsturnare de situaţie în cazul primarilor declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate condusă de Horia Georgescu. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul prin care era declarat incompatibil şi a dispus anularea acestui raport. Decizia instanţei din Alba Iulia poate schimba soarta poroceselor a sute de aleşi locali care au fost declaraţi incompatibili de către ANI.

Interpretare eronată a legii
Jurnalul Naţional a arătat cum sute de primari, viceprimari şi preşedinţi de Consilii Judenţene au fost puşi artificial pe bară de insitituţia politizată condusă de Horia Georgescu. Ţinta ANI este schimbarea hărţii politice a României rezultată din alegerile locale din 2012 când formaţiile sprijinite de Băsescu au suferit o înfrângere drastică. Printr-o interpretare a legii care nu ţine cont de un act normativ emis de Guvernul Tăriceanu în anul 2008, ANI scoate pe bandă rulantă incompatibilităţi. Ele se referă la cazurile aleşilor locali care au semnat contracte în numele autorităţilor locale pentru servicii comunale efectuate de asociaţiile din mai multe judeţe. Sunt în cauză îndeosebi contracte finanţate din fonduri europene ceea ce pune, în ansamblu, administraţiile locale într-un conflict juridic, prin reprezentanţii ei cu autorităţile de la Bruxelles.
Agenţia Naţională pentru Integritate s-a pus pe făcut curăţenie în administraţia locală. Sute de primari au fost declaraţi incompatibili după ce ANI a constatat că aleşii locali făceau parte din Adunările Generale ale Acţionarilor operatorilor regionali de apă. În fruntea listei incompatibililor se afla primarul Sibiului Klaus Johannis însoţit de alţi 44 de primari din judeţele Sibiu şi Constanţa.
Persoanele declarate incompatibile de ANI ar fi încălcat dispoziţiile legale potrivit cărora “funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.
ANI nu ia în calcul însă o Hotărâre de Guvern din anul 2008 care îi obligă pe primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene să formeze asociaţii de dezvoltare intracomunitară care au ca obiect serviciile de utilităţi publice. Mai mult, primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene trebuie să reprezinte ei însuşi insituţiile pe care le conduc în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Cazul Iohannis
În 24 aprilie, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Iohannis a contestat raportul ANI, iar instanţa a admis această contestaţie. Ca atare, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata că Iohannis se află în incompatibilitate. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. Eventualul recurs va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
“Decizia vine să confirme că nu poate reprezenta un caz de incompatibilitate prezenţa primarului ­ reprezentantul comunităţii respective ­ în Adunarea Generală a Acţionarilor unei societăţi care oferă servicii de utilitate publică în întreaga regiune şi care se află integral în mână publică”, a declarat Iohannis.
Iohannis a apreciat că nici primarii aflaţi în aceeaşi situaţie cu a lui nu se află în stare de incompatibilitate.

×