x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Giurgiu / În trecut garnizoană, în prezent mănăstire

Giurgiu / În trecut garnizoană, în prezent mănăstire

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00
Giurgiu / În trecut garnizoană, în prezent mănăstire

Mănăstirea cu hramul "Sf. Ioan Rusul", ridicată în Episcopia Giurgiului pe ruinele unei foste unităţi militare a poliţiei de frontireră din localitate, va fi deschisă pentru oficierea Sfintei Liturighii în 26 decembrie. Sfinţirea acesteia se va produce în 27 mai 2009, de ziua sfântului, informează Mediafax.



Lucrările de construcţie la Mănăstirea "Sfântul Ioan Rusul" au început în 20 noiembrie şi au fost coordonate de stareţul lăcaşului, Protosinghel Macarie Sotirca, venit de la Schitul Darvari din Bucureşti cu binecuvântarea episcopului Giurgiului, PS Ambrozie Meleaca.
"Chiar dacă sunt încă multe de făcut, în numai o lună şi şase zile am reuşit să amenajăm paraclisul închinat «Sfântului Ioan Rusul», în care va fi săvârşită prima Sfântă Liturghie, un corp de clădire în care există şase chilii cu grup sanitar propriu , o bucătărie şi o sală de mese pentru 40 persoane", spune stareţul mănăstirii.

Mănăstirea, ridicată în pădurea cu stejari seculari din comuna Slobozia, judeţul Giurgiu, are o raclă cu părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusul, dar şi ale sfinţilor Ioan Gură de Aur, Elefterie, Haralambie, Nicolae, Siluan Athonitul, Gherasim de la Iordan, Macarie de la Pecerska, ale mucenicilor Tarah şi Andronic, ale celor 14 mii de prunci ucişi de Irod, ale sfântului Policarp al Smirnei, ale sfinţilor Sava, Sinai şi Teodosie, pietre din Golgota, de la Mormântul Mântuitorului, părticele din stâlpul de care a fost legat şi biciuit Isus Hristos, dar şi o părticică din Sfânta Cruce. "Am ales acest sfânt, chiar dacă este mai puţin cunoscut, întrucât viaţa şi minunile savârşite de Sfântului Ioan Rusul sunt impresionante", a mai spus stareţul mănăstirii.

Potrivit scrierilor, Sfântul Ioan Rusul, deşi este socotit un sfânt contemporan, a murit în anul 1730. Acesta a fost soldat în oastea Ţarului Petru cel Mare. În războliul cu turcii din 1711, Sfântul Ioan Rusul a fost luat prizonier şi a ajuns rob în Cezareea Palestinei, în Asia Mică, în oraşul Procopie. Şi acolo, ca rob, a slujit la grajd. Mulţi dintre creştini, chiar şi ruşi luaţi prizonieri au îmbrăţişat mahomedanismul, pentru a le fi viaţa mai uşoară.  În schimb, Sfântul Ioan Rusul a rămas creştin, fiind dispreţuit şi batjocorit de către turci. În viaţa aleasă a început să facă minuni, ajungând să fie cinstit chiar şi de stăpânul mahomedan în sujba căruia era. A murit în 27 mai 1730, fiind îngropat de creştini, turci şi armeni asemeni unui stăpân.

Scrierile vremii spun că, la trei ani de la trecerea sfântului la cele veşnice, preotul care i-a fost alături l-a văzut în vis pe Sfântul Ioan Rusul, care i-a spus că trupul său a rămas, cu harul lui Dumnezeu, intact, întreg, neputrezit, aşa precum îl îngropaseră, cerându-i să-l scoată. Moaştele au fost duse în biserica unde obişnuia să privegheze sfântul. Într-o înfruntare dintre Sultan şi Ibrahim al Egiptului, Osama Paşa, trecând prin Procopie, ca trimis al sultanului, arde sfintele moaşte, vrând a se răzbuna pe creştini. Văzând trupul mişcând în mijlocul focului, turcii s-au îngrozit şi au fugit. După plecarea turcilor, creştinii au împrăştiat cărbunii şi cenuşa şi au găsit trupul întreg, doar cu o negreală de la jar şi fum. "Construirea mănăstirii dedicate unui sfânt care a fost soldat, pe ruinele unei foste unităţi militare, măreşte şi mai mult frumuseţea locului. Sigur sunt încă multe de făcut. Acum sunt doi monahi, trebuie să aducem călugări, să mai construim chilii. Dar suntem bucuroşi că am reuşit", a mai precizat stareţul.

×
Subiecte în articol: romania ioan sfăntul ioan rusul