In ciuda discuţiilor cu privire la emiterea certificatului de urbanism pentru Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Consiliul Judeţean (CJ) Alba le-a eliberat săptămăna trecută un nou certificat de urbanism. Acesta este al treilea certificat de urbanism pentru RMCG, celelalte două fiind suspendate in instanţă.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, susţine că certificatul emis de autoritate este perfect legal şi că, in opinia sa, instanţa a "incurcat autorizaţia de construire cu certificatul de urbanism". Prima suspendarea s-a făcut la cererea organizaţiei neguvernamentale "Alburnus Maior", in urmă cu doi ani, cu privire la certificatul de urbanism eliberat de CJ Alba in 2004, iar cea de-a doua suspendare s-a făcut de Tribunalul Cluj in urmă cu căteva zile, la solicitarea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Decizia instanţei clujene a suspendat in consecinţă şi toate procedurile de autorizare care au la bază acest act, susţin reprezentanţii CIDRM. In plus, Ion Dumitrel a spus, referindu-se la decizia Tribunalului Cluj, că aceasta "nu are suport legal". De asemenea, acesta a cerut Ministerului Mediului şi Guvernului să-şi spună punctul de vedere asupra investiţiei de la Roşia Montană, deoarece decizia trebuie să se ia la Bucureşti. "Impresia mea e că se incearcă să se arunce responsabilitatea la CJ Alba sau la autorităţile locale şi că se vrea scoaterea castanelor din foc cu măna Consiliului Judeţean", a spus Ion Dumitrel.
LEGE. Reprezentanţii RMGC consideră că suspendarea Tribunalului Cluj a certificatului emis de CJ Alba este netemeinică şi nelegală, motiv pentru care societatea va declara recurs. Mai mult, aceştia susţin că decizia tribunalului nu trebuie să afecteze procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană, efectuată de Ministerul Mediului şi de Comitetul de Analiză Tehnică, intrucăt nu există reglementări legale exprese care să confere ministerului dreptul de a suspenda această procedură.
INVESTIŢII. Roşia Montană Gold Corporation a depus in luna mai 2006 raportul de evaluare a impactului asupra mediului EIM la Ministerul Mediului. Documentul este esenţial in obţinerea acordului de mediu necesar demarării exploatării şi inceperii construcţiei minei. Avizul favorabil ar face ca primul lingou de aur să fie produs, cel mai devreme, in vara lui 2009. Studiile arată că rezervele dovedite ale zăcămăntului de la Roşia Montană se ridică la 323 de tone de aur şi la peste 1.600 de tone de argint.