x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Google a fost obligat să despăgubească un politician australian pentru videoclipuri defăimătoare

Google a fost obligat să despăgubească un politician australian pentru videoclipuri defăimătoare

06 Iun 2022   •   18:50
Google a fost obligat să despăgubească un politician australian pentru videoclipuri defăimătoare

Un tribunal australian a dispus luni ca Google să plătească unui fost deputat 715.000 de dolari australieni (515.000 de dolari SUA), afirmând că refuzul său de a elimina videoclipurile "necruțătoare, rasiste, defăimătoare, abuzive și defăimătoare" ale unui utilizator l-au îndepărtat din politică.

Conform Reuters, Curtea Federală a constatat că firma Alphabet Inc, care deține Google, a făcut bani prin găzduirea pe site-ul său YouTube a două videoclipuri care îl atacă pe vicepremierul de atunci al New South Wales, cel mai populat stat din Australia, care au fost vizualizate de aproape 800.000 de ori de când au fost postate în 2020.

Hotărârea readuce în discuție problema gradului de vinovăție al firmelor de tehnologie pentru defăimarea transmisă de utilizatori pe site-urile lor în Australia, una dintre puținele națiuni occidentale în care platformele online au aceeași responsabilitate juridică ca și editorii.

Australia analizează ce expunere legală ar trebui să aibă platformele pentru postările defăimătoare. Un caz de referință din 2021, în care un ziar a fost găsit responsabil pentru comentariile defăimătoare ale cititorilor de sub un articol postat pe Facebook, a determinat firmele globale să își reducă prezența în social media în această țară.

Instanța a constatat că un creator de conținut, Jordan Shanks, a încărcat videoclipuri în care îl numește în mod repetat pe deputatul John Barilaro "corupt" fără a cita dovezi credibile și îi atacă în mod repetat moștenirea italiană, ceea ce, potrivit judecătorului Steve Rares, a însemnat incitare la ură.

Barilaro a renunțat la politică la un an după ce Shanks a publicat videoclipurile și "Google nu poate scăpa de răspunderea sa pentru daunele substanțiale pe care campania lui Shanks le-a provocat", a declarat Rares.

Shanks, care are 625.000 de abonați pe YouTube și 346.000 de urmăritori pe Facebook, a ajuns la o înțelegere cu Barilaro anul trecut, care a implicat editarea videoclipurilor de către YouTuber și plata către fostul politician a 100.000 de dolari australieni.

(sursa: Mediafax)

×