x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gospodării distruse de gheaţă şi râurile umflate

Gospodării distruse de gheaţă şi râurile umflate

de Monica Cosac    |    06 Feb 2017   •   19:40
Gospodării distruse de gheaţă şi râurile umflate

Zeci de case au fost inundate, în acest weekend, după ce mai multe râuri din partea de nord a ţării au ieşit din matcă, în urma încălzirii bruşte a vremii şi a topirii zăpezilor. De asemenea, autorităţile din mai multe judeţe sunt în alertă din cauza blocurilor de gheaţă care au blocat cursurile de apă. Pericolul nu a trecut, însă, deoarece hidrologii au emis, ieri, o avertizare Cod portocaliu de inundații. 

 

Râurile Arieşul Mare şi Arieşul Mic din Munţii Apuseni, precum şi mai mulţi afluenţi ai acestora au ieşit din albie, ca urmare a încălzirii vremii şi a topirii zăpezii de pe versanţi, provocând pagube în mai multe localităţi. Doar în judeţul Alba au fost inundate peste 20 de case şi anexe gospodăreşti şi circa 12 hectare de păşuni şi fâneţe din comunele Albac, Roşia Montană, Vidra şi Avram Iancu. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în comuna Avram Iancu (localităţile Avram Iancu, Doleşti şi Vidrişoara), unde apele râului Arieşul Mic au intrat în 15 case. De asemenea, a fost distrus terasamentul pe o lungime totală de peste un kilometru pe un drum judeţean, iar zeci de localnici s-au refugiat la rude. Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba s-a deplasat în zonele în care aglomerările de gheaţă au blocat cursul apei, însă detonarea acestora nu a fost posibilă, deoarece sunt mai multe case în vecinătatea cursurilor de apă.

Sloiurile şi podurile de gheaţă au alertat şi autorităţile din judeţul Mureş, unde, de asemenea, au fost inundate aproximativ 20 de curţi şi anexe gospodăreşti din comuna Lunca Bradului. O stână de animale din Bistra Mureşului a fost evacuată, iar ISU monitorizează blocurile mari de gheaţă formate în ultimele două zile pe râul Mureş şi pe alte cursuri de apă.

Temperaturile crescute au creat probleme şi în Bucovina. În doar câteva ore, 16 locuinţe şi 33 de anexe din Vatra Dornei au fost inundate ca urmare a creşterii rapide a debitelor râurilor Dorna şi Bistriţa, iar patru turişti aflaţi într-o pensiune cu risc de inundaţii au fost evacuaţi.

 

Sute de pompieri şi voluntari au intervenit cu motopompe şi buldoexcavatoare pentru evacuarea apei.

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, ieri, o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, valabilă până azi, la ora 12.00.

 

 

×