Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, susţine că, în cazul Legii ANI, declarată neconstituţională de către CC, în urma sesizării preşedintelui Traian Băsescu, urmează reluarea procedurilor legislative la Camera Deputaţilor şi la Senat.
Senatorul PSD a precizat că, în opinia sa, obiecţiile de neconstituţionalitate, pe procedură, formulate de către Administraţia Prezidenţială sunt întemeiate şi că, în acest caz, trebuie reluate procedurile legislative la Camera Deputaţilor şi la Senat, însă doar asupra textelor în cazul cărora Curtea Constituţională a constatat că ar fi fost adoptate cu încălcarea puterii decizionale a celeilalte Camere.
"În primul rând, trebuie să vedem motivarea Curţii Constituţionale. Obiecţiile de neconstituţionalitate pe procedură, ale Preşedinţiei, după părerea mea, sunt întemeiate şi urmează să fie reluată procedură la Camera Deputaţilor şi la Senat, de la început, dar numai pe textele despre care Curtea Constituţională a constatat că ar fi fost adoptate cu încălcarea puterii decizionale ale celeilalte Camere", a spus Greblă, potrivit Mediafax.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a declarat că a anticipat decizia Curţii Constituţionale privind Legea ANI şi că actul normativ urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
"Această decizie a Curţii Constituţionale pe Legea ANI am anticipat-o, eu am făcut o cerere preşedintei Camerei, Roberta Anastase (înainte de decizia Curţii - n.r.) ca legea să fie trimisă la Camera Deputaţilor, care era Cameră decizională. Legea urmează, după decizia Curţii Constituţionale, să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor", a explicat Buda.
El nu a putut să spună dacă Legea ANI va fi discutată în sesiunea parlamentară din toamnă sau dacă este posibilă convocarea unei sesiuni extraordinare în acest sens. Potrivit lui Daniel Buda, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor este cel care va preciza aceste chestiuni.