x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greu de construit in Parcul Bordei

Greu de construit in Parcul Bordei

de Monica Andrei Capatos    |    05 Oct 2007   •   00:00
Greu de construit in Parcul Bordei
Sursa foto: Christian Silva/

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, spune că işi va da demisia din funcţie dacă va fi obligat prin tertipuri judecătoreşti să semneze o autorizaţie de construire in Parcul Bordei.Â



Reacţiile n-au intărziat să apară după ce consilierii generali ai Capitalei au aprobat distrugerea Parcului Bordei. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, spune că işi va da demisia din funcţie dacă
va fi obligat prin tertipuri judecătoreşti să semneze o autorizaţie de construire in Parcul Bordei. Deocamdată el va ataca in instanţă PUZ-ul aprobat de Consiliul General.


Gestul aleşilor locali de a aproba proiectul afaceristului Costică Constanda care-i permite acestuia construirea pe spaţiul verde a unor vile de lux, a fost criticat ieri de edilul Andrei Chiliman. Nu a fost omis nici primarul Capitalei, Adriean Videanu.

"Nu cunosc studiile de urbanism ale judecătorilor sau metodele prin care instanţele obligă autorităţi deliberative să aprobe hotărări cu efect negativ asupra populaţiei Capitalei. Mi se pare o ipocrizie fără margini faptul că nişte consilieri municipali susţin că au votat «impotriva voinţei lor». PUZ-ul pentru Bordei nu este altceva decăt finalizarea unei colaborări fructuoase intre omul de afaceri Videanu şi un fel de primar al Capitalei, Costică Constanda. Spun asta pentru că omul de afaceri a făcut cam ce a vrut in Primăria Capitalei", a spus Chiliman.


UTILITATE PUBLICÃ.... Deşi nu ţine loc de autorizaţie de construcţie, fără PUZ-ul adoptat de consilierii generali, Constanda nu poate incepe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei. Intrebat dacă ii va aproba cererea pentru emiterea autorizaţiei de construire, Chiliman a afirmat că preferă să işi dea demisia decăt să autorizeze construcţii in parc.

"Prefer să imi dau demisia decăt să semnez o autorizaţie de construire in parc. Cu toate şpăgile pe care le dă, Constanda nu obţine avizele mai devreme de patru luni. Nu cred că instanţele vor apuca să emită vreo hotărăre judecătorească in favoarea acestui cetăţean, deoarece sper ca Guvernul să declare terenul de utilitate publică in vederea exproprierii", a afirmat primarul Sectorului 1.


INTERZIS PE VERDE. Edilul a precizat că a trimis Guvernului cele 30.000 de semnături ale bucureştenilor pentru protejarea Parcului Bordei. "Spre neliniştea celor doi oameni de afaceri, Videanu şi Constanda, ii anunţ că voi declanşa toate demersurile pentru a impiedica construirea in parcuri. Graba cu care miercuri a fost aprobat proiectul este un efect al campaniei noastre impotriva ridicării construcţiilor in Parcul Bordei. Guvernul va lua in dezbatere o ordonanţă de urgenţă pentru salvarea spaţiilor verzi, act normativ care va permite ca zonele verzi să nu mai poată fi transformate in locuri construibile. Cei din administraţie vor fi obligaţi să le menţină ca spaţii verzi", a mai spus Chiliman.

Este vorba despre modificarea Ordonanţei 195/2005, astfel incăt să se interzică schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, practic transformarea lor in şantiere. Aprobarea acestui act va salva toate parcurile sortite defrişărilor: Bordei, Floreasca, Circului, Tineretului, Herăstrău, IOR, Politehnicii şi lista poate continua. De asemenea, edilul de sector a propus Guvernului declararea terenului de utilitate publică, in vederea exproprierii. "Voi ataca PUZ-ul in instanţă. In acest mod vom apăra interesele reale ale bucureştenilor şi nu interesele unui om de afaceri", a mai spus primarul Sectorului 1.


Inconsecvenţa consilierilor PNL

Replica din partea consilierilor generali care au votat proiectul lui Constanda n-a intărziat să apară. Ştefan Pirpiliu, liderul aleşilor locali ai PD, i-a numit pe Andrei Chiliman şi pe Antonel Tănase (PNL) "demagogi care instigă la incălcarea legilor in Romănia". El a precizat că nu putea să incalce o decizie a Curţii de Apel. In plus, Pirpiliu a mai acuzat liderii locali ai PNL de inconsecvenţă, precizănd că la inceputul discuţiilor au fost de acord şi cu Puz-ul lui Constanda şi cu schimbul de terenuri. "Chiar Antonel Tănase a propus intr-o şedinţă introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind schimbul de terenuri", a mai spus Pirpiliu.

×
Subiecte în articol: observator bordei constanda