x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GREVĂ CFR/ Pierderi de 600.000 de lei

GREVĂ CFR/ Pierderi de 600.000 de lei

de Elena Stan    |    06 Noi 2008   •   00:00
GREVĂ CFR/ Pierderi de 600.000 de lei

Încetarea activităţii personalului feroviar, anunţată pentru mâine, în intervalul orar 7:00-13:00, este ilegală, potrivit ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. În plus, oprirea trenurilor provoacă pierderi financiare semnificative societăţii CFR Infrastructură.

“Întreruperea programului de lucru de către angajaţii CFR este ilegală şi voi trimite către Poliţie şi Parchet dosarele tuturor participanţilor la grevă, urmând să dăm în judecată sindicatele pentru recuperarea pierderilor”, a spus Orban. Potrivit reprezentanţilor CFR Infrastructură, pierderile înregistrate din cauza încetării activităţii ceferiştilor, timp de şase ore, se ridică la peste 600.000 de lei. “Încetarea lucrului timp de şase ore, anunţată de sindicaliştii CFR pentru mâine, va afecta 678 de trenuri, dintre care 185 de trenuri de marfă şi 493 de călători, provocând pierderi în valoare de de 606.399 lei numai din taxa de utilizare a infrastructurii (TUI)”, au declarat reprezentanţii CFR Infrastructură. Protestul ceferiştilor va da peste cap traficul feroviar întreaga zi, nu numai şase ore. Încetarea activităţii va bulversa traficul de călători. “În condiţiile în care vor rămâne hotărâţi să facă grevă, pentru CFR Călători va fi o zi foarte dificilă, va fi bulversat traficul, chiar dacă ei anunţă numai şase ore, reluarea traficului poate să dureze până seara târziu. Noi transportăm aproximativ 250.000 de călători pe zi, din care mai mult de 40% pleacă din Gara de Nord”, a precizat Alexandru Noapteş, directorul CFR Călători.

SINDICATE
“Cele opt regionale de cale ferată vor înceta activitatea dacă Guvernul nu aprobă până mâine bugetul pe 2008. Domnul ministru poate să declare ce doreşte. Dacă e vorba de dat în judecată pe cineva, Orban ar trebui să se dea în judecată singur, deoarece lipsa fondurilor pentru investiţii pune în pericol siguranţa circulaţiei călătorilor şi a ceferiştilor. Nu am cerut salarii mai mari, ci condiţii de muncă mai bune, bani pentru siguranţa circulaţiei feroviare”, ne-a declarat Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial. Popa a spus că există posibilitatea ca ceferiştii să înceteze activitatea pe termen nelimitat, până se aprobă banii de investiţii. Aproape 7.000 de ceferişti din cei 35.000 de angajaţi ai CFR vor întrerupe lucrul mâine, începând cu ora 7:00.

×
Subiecte în articol: observator