x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GREVĂ DASCĂLI/Protestul a intrat în vacanţă electorală

GREVĂ DASCĂLI/Protestul a intrat în vacanţă electorală

de Eugenia Mihalcea    |    15 Noi 2008   •   00:00

Dascălii s-au răzgândit şi nu mai fac grevă generală. Ei nu au explicat ce i-a determinat să stea cuminţi la catedră în plină campanie electorală, însă au dat un ultimatum viitorului guvern, care trebuie să le dea banii pe care nu au reuşit să-i obţină de la Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Cu doar două zile înainte de greva generală, profesorii au lăsat baltă protestele şi au anunţat că se întorc la catedră. Ei aşteaptă acum încrezători decizia Curţii Constituţionale privind Ordonanţa Guvernului 151/2008, dar şi un nou Executiv care să le îndeplinească dorinţele, respectiv majorarea salariilor cu 50%. Renunţarea dascălilor la grevă vine după ce funcţionarii publici, dar şi alte categorii de bugetari aflate în pragul grevei au anunţat că păsuiesc actualul Guvern, aflat pe ultima sută de metri de mandat şi în plină criză economică.

Profesorii vor rămâne astfel cu o majorare salarială de 9% de la 1 octombrie 2008 şi cu încă 28% în două tranşe, respectiv de la 1 martie 2009 şi de la 1 septembrie 2009. De asemenea, dascălii vor mai avea de recuperat materia pierdută în cele două zile de grevă de avertisment pe care au făcut-o fără nici un scop precis, dată fiind decizia de ieri. 

ANGAJAMENT RETROACTIV
Liderii federaţiilor “Spiru Haret”, “Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale, care au precizat ieri că nu mai fac grevă generală la 18 noiembrie, atenţionează că în situaţia în care imediat după instalarea noului Guvern, legea care prevede majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată cu începere de la 1 octombrie 2008, se va declanşa greva.

“Preşedintele României şi partidele parlamentare, cu excepţia celor aflate la guvernare, şi-au asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea. “Vrem să vedem dacă PSD sau PD-L, care vor fi sigur în viitorul Guvern, se vor ţine de cuvânt, în sens contrar vom bloca anul şcolar”, a completat şi liderul “Alma Mater”, Răzvan Bobulescu.

×
Subiecte în articol: observator