x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva minerilor, in instanta

Greva minerilor, in instanta

25 Feb 2004   •   00:00

Peste 3.000 de ortaci au venit la Targu-Jiu pentru a participa la un mars de protest. Ei au scandat lozinci impotriva Guvernului, a conducerii Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si a liderului PSD Gorj.

Mii de mineri au manifestat ieri, incepand cu ora 12:00, in centrul orasului Targu-Jiu. Nemultumiti de atitudinea conducerii judetului fata de activitatea din minerit si de declaratiile presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, facute la adresa minerilor, acestia au scandat: "Jos baronii PSD!" si "Nu va fie frica, ca Mischie pica!".

Ajunsi in fata cladirii administratiei din minerit, manifestantii au huiduit si au scandat impotriva directorului general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe.

VULPEA JUPUITA. Pe una dintre pancarte se afla o piele de vulpe. Minerii au spus ca prin desfiintarea CNLO vor muri de foame, iar Ion Vulpe merita jupuit pentru soarta pe care a decis-o in minerit. "Vom muri de foame. Daca venim la Vulpe la usa, ne trimite la munca. Unde sa muncim?", a declarat unul dintre mineri. In jurul orei 13:00, marsul minerilor s-a incheiat, dar greva va continua la locurile de munca.

Dupa ce manifestarea s-a incheiat, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu, s-a prezentat in sala de judecata a Tribunalul Gorj, unde la Sectia contencios se judeca legalitatea declansarii conflictului de munca.

PROCES. Reprezentantii CNLO au actionat in judecata Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO) pentru a declara greva ilegala. Sindicalistii au cerut instantei un termen de judecata pentru a demonstra ca negocierile contractului colectiv de munca au fost suspendate prin aparitia hotararii de guvern prin care se dispunea dizolvarea Companiei. Cererea a fost aprobata de instanta si a fost amanata cauza pentru judecare, astazi, la ora 13:00. Tot astazi se judeca si contestatia depusa de USMO la Inalta Curte de Justitie si Casatie Bucuresti impotriva Ministerului Economiei si Comertului. Sindicatele au contestat hotararea de guvern de divizare a CNLO.
(GABRIELA MLADIN)

×
Subiecte în articol: observator