x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grindina anunta foametea. Cultivatorii din nordul tarii, aspru loviti de intemperii, estimeaza cresterea cu 20-30 % a pretului cartofilor si grâului

Grindina anunta foametea. Cultivatorii din nordul tarii, aspru loviti de intemperii, estimeaza cresterea cu 20-30 % a pretului cartofilor si grâului

de Paul Ciurari    |    17 Iul 2012   •   13:32
Grindina anunta foametea. Cultivatorii din nordul tarii, aspru loviti de intemperii, estimeaza cresterea cu 20-30 % a pretului cartofilor si grâului

Agricultorii din zona Balcauti au fost nimiciti de calamitati in doar o saptamana. Doua reprize de grindina in acest interval au facut ca aproape 4000 de hectare de culturi sa fie compromise, iar pagubele sa ajunga la cateva milioane de euro.

Ilie Homeniuc este unul dintre cei mai mari fermieri din judetul Suceava. Numai el singur are peste 1300 de ha de culturi distruse in totalitate, paguba sa fiind de peste 1,5 milioane de euro. Daca dupa grindina de saptamana trecuta spera ca mai scoata cate ceva, acum se vede pus in fata faptului implinit.

"Dupa gheata de data trecuta n-o fost atinsa inima (n.a. la tulpina de porumb) si el pleca inca. Acum a doua oara l-a facut praf. Porumbul era cam de inaltimea mea si aproape dat in spic. Speram ca din rapita sa mai scoatem cateva sute de kilograme, dar lovita a doua oara nu mai e nimic. (...) 1387 de ha distruse cum se vede. O pierdere de cam 1,5 milioane de euro. Am ramas fara nimic. Asigurarile noastre stiti cum sunt: daca iti dau 5-6 milioane, nici aratul nu-l scoti. Acum ce faceti... mergeti mai departe cu afacerea? N-am cui sa i-o dau. Nimeni nu lucreaza pamantul, trebuie sa fii un pic nebun sa lucrezi pamantul", a marturisit Ilie Homeniuc.

Culturile au fost facute una cu pamantul, astfel incat nici macar pentru furaj nu mai sunt bune. Fermierul si aminteste ca in urma cu vreo 12 ani a mai batut grindina de doua ori in acelasi loc, insa nici decum pe o suprafata atat de mare, iar gheata era mult mai mica.

Pierderile fermierilor sunt cu atat mai mari cu cat dupa grindina din urma cu o saptamana au investit in tratamente pentru revigorarea culturilor. Au incercat atunci sa salveze cultura de cartof, insa ultima gheata a compromis pur si simplu intreaga productie.

Inginerul agricol Ioan Cira s-a declarat si el socat de ce s-a intamplat. Spune ca in cei 50 de ani de experienta ai sai nu a mai pomenit asa ceva. "N-o venit de sus in jos, o venit razant (n.a. directia grindinei), la fel ca si saptamana trecuta. Asa nenorocire eu in 50 de ani n-am vazut. Vorba aceea, am umblat toata tara asta, dar asa ceva n-am vazut. Ca sa dispara tot domnule...tot! Nu mai este nimic...saracii oameni is nenorociti", a subliniat Ioan Cira.

Practic dezastrul de aici poate afecta pretul cerealelor si a cartofului la nivel national, dat fiind faptul ca in judetul Suceava sunt cultivate cele mai mari suprafete de cartofi. "Sa nu exagerez, dar intre 20-30% o sa creasca pretul la cartof si inclusiv la grau si asa mai departe", este de parere Ilie Homeniuc.

×