x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara a dezintegrarii

Gripa aviara a dezintegrarii

de Carmen Vintila    |    Cristian Stefanescu    |    31 Mai 2006   •   00:00
Gripa aviara a dezintegrarii

Guvernul incearca sa minimizeze a-vertismentul ambasadorului Roma-niei la UE. Guido Podesta, presedin-tele Comitetului Parlamentar Mixt Romania - UE, sustine insa ca "situatia este foarte grava (...) si ar putea duce la amanarea integrarii Romaniei in Uniune". La Brasov a fost deschisa actiunea penala impotriva patronului de la Aviprod Codlea, Ion Stavri.

Oficialii de la Bucuresti au incercat sa minimizeze avertismentul ambasadorului Romaniei la Uniunea Europeana, sustinand ca gripa aviara nu poate duce la amanarea integrarii. Presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania - UE, Guido Podesta, sustine insa contrariul.

Nerezolvarea crizei gripei aviare poate atrage amanarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, copresedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE - Romania, parlamentarul popular italian Guido Podesta.

SUGESTIE."Situatia este foarte grava in acest moment. Aceasta urgenta trebuie rezolvata, pentru ca, altfel, ar putea duce la amanarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a precizat Podesta. Parlamentarul european considera necesara impunerea unui control mai ridicat la nivel local, pentru ca acolo sunt de fapt problemele reale create de aceasta criza. UE este preocupata de gestionarea gripei aviare. "Este foarte grav sa nu poti controla astfel de crize", pe care europarlamentarul italian catalogat-o drept "o proba a responsabilitatii si eficientei" autoritatilor de la Bucuresti. "Asteptam un angajament complet al Guvernului roman in vederea rezolvarii acestor probleme si tinerii sub control a noilor focare", a conchis Podesta.

AVERTISMENT IGNORAT. Jurnalul National a publicat luni continutul unei infograme transmise autoritatilor romane de reprezentantul Bucurestilor pe langa institutiile europene, Lazar Comanescu. Ambasadorul avertiza Executivul asupra indoielilor serioase exprimate de institutiile comunitare cu privire la capacitatea Romaniei de a gestiona o criza in sectorul agriculturii si sigurantei alimentelor si, mai grav, cu privire la veridicitatea informatiilor transmise de Bucuresti Comisiei Europene. In consecinta, se atragea atentia in infograma misiunii permanente la Bruxelles, in cercurile decizionale europene se discuta despre o posibila activare a clauzei de salvgardare, care sa duca la amanarea integrarii Romaniei. Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Bucuresti, Oana Marinescu, aprecia, in aceeasi zi, ca responsabilii de la Bucuresti nu cred intr-un asemenea scenariu: "Domeniul sanitar-veterinar nu poate angrena clauza de salvgardare, ci cel mult clauze sectoriale". Fie este vorba despre o incompetenta crasa a celor ce administreaza integrarea si agricultura, manifestata prin neintelegerea principiilor comunitare si a semnalelor transmise de la Bruxelles, fie, pur si simplu, s-a incercat, fara succes, iata, camuflarea gravitatii situatiei.

STAVRI, NOU-VENIT IN DOSARUL AVIAREI DE LA CODLEA
Dupa retinerea patronilor de la Patiprod si Drakom Codlea, Florin Macovei, respectiv Vasile Dardala, Judecatoria Brasov a decis ieri urmarirea penala in stare de libertate pentru administratorul Aviprod, Ion Stavri (foto). Parchetul Brasov a inaintat recurs la tribunal impotriva judecatoriei Brasov. Pe langa acuzatia de falsificare de alimente, care a facut obiectul actiunii Parchetului Brasov, impotriva lui Stavri s-au formulat alte doua capete de acuzare, raspandirea de boli la animale si plante si evaziune fiscala. Totusi, in ferma sa au inceput sa moara mai tarziu pasari, comparativ cu Drakom si Patiprod: "I-am cerut pe 19 mai medicului Florin Sarbu sa analizeze de ce mi-au murit 1.800 de pui de doua luni, iar el nu mi-a raspuns nici pana astazi. Toate testele facute de DSV la pasarile noastre au indicat colibaciloza, nicidecum virusul H5N1. M-au retinut abuziv, dupa o munca de 30 de ani. Am ingropat pasarile noastre in incinta fermei noastre, Aviprod, sub supraveghere sanitar-veterinara, pentru a nu le ingropa pe camp, fara nici un control. Axinte de la Fagaras a trecut pe platforma noastra, pe la Drakom, si, daca nu-i placea un pui, il arunca inapoi in ferma. Daca o fi avut lazile infectate, s-or fi imbolnavit puii", se dezvinovateste Stavri. (Libiu Mateescu)

SEMNALELE NOASTRE AU AVUT ECOU
Jurnalul National a atras atentia in mai multe randuri despre licitatiile dubioase pentru achizitionarea de servicii de dezinfectie a autovehiculelor si trenurilor, organizate de Compania Nationala de Autostrazi, institutie din subordinea Transporturilor, dar si asupra calitatii serviciilor prestate de unele dintre firmele ce au castigat aceste licitatii. Semnalele noastre au fost receptionate in sfarsit. Ministerul Transporturilor, condus de Gheorghe Dobre (foto), va fi in sfarsit controlat de ANSV si Corpul de Control al primului-ministru, pentru a se vedea cum au fost achizitionate materialele si substantele folosite la dezinfectiile pentru prevenirea extinderii gripei aviare.

"Premierul Calin Popescu Tariceanu este preocupat de sumele mari cheltuite pentru dezinfectie si de semnalele transmise de presa in legatura cu acest subiect", a explicat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului. Oana Marinescu a mai precizat ca premierul e ingrijorat nu numai de faptul ca au fost cheltuite sumele alocate de la buget pentru aceasta activitate, dar si de faptul ca au fost facute si solicitari pentru suplimentarea acestora. (Florina Zainescu)

PATROANA ARGESANA, CERCETATA
Si in Arges exista un caz penal. Georgeta Dobre, administratorul fermei de pui din comuna Poiana Lacului, este cercetata penal sub acuzatia de "nerespectare a masurilor referitoare la combaterea bolilor molipsitoare la animale sau plante". Ofiterii Serviciului de Investigare a fraudelor incearca sa faca lumina in dosarul aviarei, mai ales ca exista informatii potrivit carora peste 35.000 de pui au fost vanduti la persoane fizice sau asociatii familiale atat in Arges, cat si in alte judete din tara, pui proveniti de la "AF Dobre Georgeta". (Elly Cirstea)

BILANT
Actiunea de dezinfectie si de eutanasiere a pasarilor a fost finalizata in 112 din cele 114 focare confirmate ieri-dimineata. Au fost ucise 854.761 de pasari, dintre care 196.761 proveneau din 13.411 de gospodarii ale populatiei si 658.000 din exploatatii avicole.
×
Subiecte în articol: observator