x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Gripa câinilor”, cel mai nou pericol pentru omenire: virusul a evoluat și se adaptează

„Gripa câinilor”, cel mai nou pericol pentru omenire: virusul a evoluat și se adaptează

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   10:00
„Gripa câinilor”, cel mai nou pericol pentru omenire: virusul a evoluat și se adaptează
Sursa foto: Hepta

Virusul „Gripa câinilor” este descendent al unui tip de gripă aviară numit H3N2, care a evoluat acum și ar putea infecta oamenii, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Un virus al „gripei canine” se adaptează în direcţia de a putea infecta oamenii, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Virusul este descendent al unui tip de gripă aviară numit H3N2, care a infectat pentru prima dată câinii aproximativ în 2006 şi care a evoluat acum pentru a deveni o formă de gripă aviară adaptată la mamifere.

Datele sugerează că gripa aviară nu poate susţine transmiterea de la o persoană la alta. Cu toate acestea, experţii au fost întotdeauna îngrijoraţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba dacă virusul ar putea să se stabilească într-o specie de mamifere, care ar putea, la rândul său, să devină transmisibil între mamifere, inclusiv între oameni.

Specialiştii în gripă aviară de la Universitatea Agricolă din China au efectuat un studiu pe mai mult de 4.000 de câini, descoperind că virusul este mai capabil să recunoască receptorii celulelor umane şi să se reproducă în celulele umane, potrivit Independent.

Oamenii de ştiinţă scriu în lucrarea lor, publicată în jurnalul eLife: „Conform rezultatelor noastre, câinii pot servi drept intermediari pentru adaptarea virusurilor gripei aviare la om”.

Cu toate acestea, şase câini au fost infectaţi în mod intenţionat cu tulpinile cunoscute de gripă canină H3N2 şi fiecare dintre ei a avut doar o stare de rău uşoară, simptomele cele mai grave incluzând febră, strănut şi tuse.

Experţii britanici au declarat că cercetarea este utilă pentru a evidenţia rolul pe care câinii de companie l-ar putea juca drept posibil „pacient zero” pentru o viitoare epidemie de gripă canină.

Profesorul James Wood, şeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat că este „destul de clar” că tulpina H3 a gripei aviare a devenit un virus specific câinilor.

El a adăugat: "Se pare că schimbările din virusul canin îl fac mai bine adaptat pentru a se transmite în rândul mamiferelor, aşa cum ne-am putea aştepta după o perioadă atât de lungă la câini".
 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gripa câinilor virus