x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Gura de rai" din Muntii Vrancei

"Gura de rai" din Muntii Vrancei

de Catalin Pruteanu    |    03 Sep 2005   •   00:00
"Gura de rai" din Muntii Vrancei

Reconstruita dupa incendiul din 1929, pustiita de comunisti in 1960, Manastirea Lepsa ii indeamna inca pe calatori sa se intoarca cu fata catre Dumnezeu.

Chiar pe malul raului Putna, in Muntii Vrancei, o manastire frumoasa si tacuta il indeamna pe calator sa-i calce pragul, sa aprinda o lumanare in amintirea celor care nu mai sunt si sa admire curtea plina de flori ingrijite de maicutele care traiesc aici.

Istoria Manastirii Lepsa a inceput in anul 1774, cand un ucenic al cuviosului Paisie de la Neamt, monahul Kipsa, a hotarat sa infiinteze o asezare monahala pe malul Putnei, intr-un loc greu accesibil mirenilor si in care calugarii sa-si poata intoarce in liniste mintea si trupul catre Cel de Sus. Nu se cunoaste viata calugarilor care au trait aici, din anul infiintarii si pana in 1929 nu exista documente care sa ne spuna cati monahi au fost aici si cum a curs viata lor in inima muntilor. Se crede insa ca la Manastirea Lepsa ar fi functionat un centru de ingrijire a bolnavilor. Anul 1929 a reprezentat o mare cumpana pentru fratii din manastire. Un incendiu devastator a izbucnit aici. Biserica si celelalte constructii au fost distruse. Toate sfintele icoane au pierit in mijlocul flacarilor, cu exceptia uneia. Icoana Sfantului Nicolae, pictata in secolul al XVII-lea, se afla in chilia staretului cand nenorocirea a lovit obstea si, ca prin miracol, a scapat nevatamata.

RENOVARE. Dupa 1990, manastirea a reintrat in circuitul monahal si turistic

RECONSTRUCTIA. Marele incendiu din anul 1929 nu a insemnat sfarsitul vietii monahale la Lepsa. Ieromonahul Ilarion Ciudin s-a ocupat de reconstructia manastirii. Muntii care inconjoara manastirea au fost intotdeauna bogati in lemn, asa ca refacerea a mers ca pe roate, in cativa ani obstea revenind la viata. La cativa ani de la incendiu, in 1934, Carol al II-lea a vizitat manastirea si a facut o danie: un policandru. Tot cu ocazia construirii noii biserici, Manastirea Lepsa a primit de la Ierusalim o icoana veche, din 1584, care infatiseaza chipurile Mantuitorului si Fecioarei Maria. Si peste aceste locuri a trecut cel de-al doilea razboi mondial, apoi tara a ajuns sub puterea comunistilor de la Moscova. In 1952, Lepsa devine manastire de maici, venite de la Manastirea Trotusanu. Dar linistea nu a durat mult: in 1960, maicutele au fost alungate si manastirea desfiintata. Comunistii au transformat-o in depozit forestier, apoi in grajd si in cele din urma in tabara scolara. Dar credinta in Dumnezeu nu piere cu una, cu doua. Incepand cu anul 1974, maica Gabriela Caruceriu lupta pentru reinfiintarea manastirii. Eforturile maicutei sunt incununate de succes doar in 1990, cand micul schit este repopulat si devine manastire cu hramul "Nasterea Maicii Domnului".

ASTAZI. Aceasta a fost istoria Manastirii Lepsa. Prezentul este mai putin zbuciumat decat trecutul si se pare ca nimic nu va tulbura linistea acestui loc. Turismul tot mai dezvoltat din zona aduce in fiecare an vizitatori, chiar daca anul acesta inundatiile au mai subtiat numarul calatorilor. Vizavi de manastire s-au ridicat in ultimii ani vile de vacanta si pensiuni agroturistice. Maica Varvara ne conduce in frumoasa curte interioara a obstii monahale, impodobita cu flori ingrijite, si ne povesteste cateva amanunte: "In 1990 nu erau decat cateva casute, Lepsa era un satuc. Au aparut vilele incet, una, doua. Acum, in ultimii ani, o invazie de vile. Oamenii vin pentru ca este zona foarte frumoasa si mai putin poluata, mai noua ca zona turistica". Maicile, in numar de 20, se gospodaresc singure: "Avem gradina, crestem animale, mai lucram matanii, cruciulite lucrate, pictam cateva iconite. La praznicul Adormirii Maicii Domnului chiar ne-am mirat si ne-am bucurat ca au venit crestinii nostri. E o dovada ca Maica Domnului, ocrotitoarea noastra, nu ne lasa si nici noi nu o uitam", povesteste monahia Varvara. Manastirea a fost bogata odata, dar acum inca nu si-a recuperat pamanturile confiscate odinioara de statul comunist. "A fost o bucata destul de mare de pamant care s-a pierdut acum cativa ani, intr-un proces", spune maica.

DESTIN. Lepsa a trecut prin multe necazuri pana sa-si gaseasca pacea de acum

Biserica din lemn a fost si ea renovata si adaposteste si acum vechea icoana din 1584, primita de la Ierusalim, impreuna cu icoana Sfantului Nicolae, cea care a scapat nevatamata din incendiul de la 1929 si care, fiind considerata facatoare de minuni, are in permanenta o candela aprinsa. Biserica e impodobita si acum cu policandrul primit in dar de la regele Carol al II-lea, dar inscriptia care il amintea pe donator a fost stearsa partial de cei care au condus tara vreme de 45 de ani. "Vedeti, a fost stearsa, a fost o tentativa", ne arata maica Varvara scrisul razuit de pe policandru. Biserica este mica, dar ingrijita. Maica Varvara ne explica: "Tot ce se vede e nou. Stranele de stejar, covoarele sunt lucrate aici. Catapeteasma este cea originala. Iconostasele, policandrele, sfantul altar a fost si el imbunatatit. Vesminte preotesti, carti de cult, totul nou, totul cu foarte multa cheltuiala si osteneala s-a facut."

GOSPODARIE
"Avem gradina, crestem animale, mai lucram matanii, cruciulite lucrate, pictam cateva iconite. La praznicul Adormirii Maicii Domnului chiar ne-am mirat si ne-am bucurat ca au venit crestinii nostri. E o dovada ca Maica Domnului, ocrotitoarea noastra, nu ne lasa si nici noi nu o uitam" - Maica Varvara

×
Subiecte în articol: maica mănăstirea credinta lepsa