x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul, asaltat de 15.000 de protestatari

Guvernul, asaltat de 15.000 de protestatari

de Diana Scarlat    |    07 Oct 2009   •   00:00
Guvernul, asaltat de 15.000 de protestatari
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Veniţi din toate judeţele ţării, oameni disperaţi, speriaţi de concedierile anunţate, de scăderile salariale şi de mişcările haotice din politica românească, au protestat ieri în faţa Guvernului. Confederaţiile sindicale au mulţumit pe această cale Cabinetului Boc pentru contribuţia la constituirea Alianţei Bugetarilor.



"Murim noi/ muriţi şi voi!" sau "Dac-aici noi protestăm/ e că nu vă mai votăm!" au strigat sindicaliştii către Guvern. Revoltaţi de "nerespectarea promisiunilor" şi de "lipsa totală de respect" a aleşilor faţă de populaţie, sindicaliştii scoşi în stradă de foame aşteaptă un răspuns de la Executiv, cu privire la revendicările lor. Conform liderilor confederaţiilor sindicale, peste 1,5 milioane de bugetari sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar după ce au fost lăsaţi fără sporuri, cei mai mulţi au ajuns la limita subzistenţei.

"Le propun guvernanţilor să trăiască ei cu 700 de lei pe lună, să vedem cât rezistă. Este inacceptabil ce se întâmplă azi în România, suntem aici pentru noi toţi şi pentru situaţia noastră de mâine, pentru situaţia copiilor noştri", a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", la tribuna din Piaţa Victoriei. Acesta a subliniat că responsabilitatea guvernanţilor este să creeze aici, în România, condiţii pentru muncă decentă, fiind ruşinos nivelul salariului minim actual, de 600 de lei.

Sindicaliştii nu acceptă nici propunerea Guvernului de a majora salariul minim pe economie până la 705 lei în 2010, cu atât mai puţin pe cea a patronatelor, care consideră că salariul minim ar trebui să fie de 650 de lei. Una dintre principalele revendicări ale sindicaliştilor este aceea ca salariul minim pe economie la nivel naţional să fie de 740 de lei în 2010. Confederaţiile mai cer refacerea grilelor de legea unică de salarizare, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă şi protecţia lucrătorilor.

MUNCĂ DECENTĂ
"Puterea ne-a scos din nou în stradă, noi nu am vrut acest lucru, azi de Ziua Internaţională a Muncii Decente noi sărbătorim munca indecentă", a subliniat Aurel Cornea, vicepreşedintele CSDR, în Piaţa Victoriei. Autocarele confederaţiilor sindicale au intrat în Bucureşti de la primele ore ale dimineţii, aducând mii de oameni nemulţumiţi. Cu pancarte, tricouri inscripţionate, şepci, fluiere, goarne de stadion şi diverse alte instrumente de făcut mult zgomot, sindicaliştii au umplut Piaţa Victoriei până la ora 12:00, când erau peste 15.000 de protestatari în faţa clădirii Guvernului, conform estimărilor Jandarmeriei.

S-a ieşit în stradă pentru "Ziua Mondială a Muncii Decente", nemulţumirile sindicaliştilor fiind mai vechi. Nu doar Legea salarizării unitare în sistemul bugetar, cu grilele contestate încă de la începutul elaborării proiectului, nu doar recentul anunţ de asumare a răspunderii Guvernului pe Legea pensiilor, fără a se consulta în prealabil partenerii sociali, adică sindicatele şi patronatele, i-au revoltat pe protestatari, ci mai ales nivelul de trai din ce în ce mai scăzut din România şi ameninţarea cu un nou val de măsuri menite să facă economie la buget, "sacrificând lucrătorii".








"KINDERUL CU SURPRIZE"
Sindicaliştii au numit Guvernul Boc "kinder cu surprize" şi le-au mulţumit aleşilor pentru contribuţia deosebită la înfiinţarea Alianţei Bugetarilor, prin care confederaţiile au trecut peste toate neînţelegerile mai vechi dintre ele, coalizându-se împotriva Executivului.

La finalul mitingului, puţin după ora 13:00, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a amintit de situaţia foarte gravă a agricultorilor din România, aduşi la sapă de lemn din lipsă de măsuri potrivite pentru problemele lor.
Acesta a anunţat că se pregăteşte un miting de proporţii chiar înainte de alegerile pentru Cotroceni, la 20 noiembrie, când mii de agricultori din toată ţara vor protesta în faţa Guvernului, aducând cu ei utilaje, animale şi produse agricole.

De altfel, Bogdan Hossu a recunoscut ieri că o grevă generală pe termen nelimitat nu ar aduce decât dezavantaje, în timp ce pe guvernanţi "îi dor mai mult protestele de stradă".


Măsuri prin ordine şi ordonanţe ilegale
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a somat deja directorii tuturor instituţiilor din ţară să planifice şi să anunţe oficial perioadele de concedii fără plată din legea contestată la Curtea Constituţională. Legea salarizării unitare în domeniul bugetar nu este în vigoare şi nici nu va fi până la pronunţarea Curţii Constituţionale, care o va analiza abia la 28 octombrie.

Dar bugetarii au primit următorul document, căruia au fost obligaţi să-i răspundă în cel mai scurt timp, astăzi fiind ultima zi: "Din dispoziţia Preşedintelui ANOFM, vă rugăm să procedaţi la planificarea efectuării celor 10 zile de concediu fără plată până la data de 15 decembrie 2009, pentru tot personalul din cadrul instituţiei. Tabelele vor fi comunicate la ANOFM în vederea monitorizării până la data de 08.10.2009". Adina Croitoru, purtătoarea de cuvânt a ANOFM, nu a putut explica această grabă.

Singura explicaţie care ar putea demonstra că măsura nu este un abuz, deşi nu are nici o bază legală, este cea dată de fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu: "Dacă legea va fi promulgată şi intră în vigoare, atunci lucrurile vor decurge normal, dar dacă va fi considerată neconstituţională, nu se poate lua această măsură". Tot despre abuzuri în noul Cabinet Boc a vorbit ieri de prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

El a declarat ieri că va face plângeri penale pentru fiecare ministru care a participat la şedinţa de Guvern în care a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă 105 privind măsuri legate de corpul funcţionarilor publici.

Guvernul a abrogat marţi OUG 37/2009, legea de aprobare a acesteia fiind declarată ieri neconstituţională şi a fost adoptată OUG 105, "prin care a fost politizată întreaga administraţie, prin care funcţiile de director, director-adjunct şi o serie de alte funcţii prevăzute în corpul funcţionarilor publici au fost transformate în funcţii politice în care partidele aflate la guvernare să poată să-şi numească clientelele politice fără nici un fel de criteriu de competenţă şi procedură legală", a declarat Orban.

El susţine că prin respectiva OUG "camarila lui Băsescu" urmăreşte transformarea funcţionarilor publici în "instrumente electorale": "Orice conducător de instituţie poate să declare, când vor muşchii lui, că o funcţie publică nu mai îndeplineşte condiţiile legale de exercitare a prerogativelor de putere publică", a mai spus Orban.

×
Subiecte în articol: observator greva protest