x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul către şefii din deconcentrate care au ajuns să fie trei pe acelaşi scaun: Justiţia v-a repus pe post, justiţia să rezolve!

Guvernul către şefii din deconcentrate care au ajuns să fie trei pe acelaşi scaun: Justiţia v-a repus pe post, justiţia să rezolve!

20 Ian 2010   •   00:00

Guvernul va iniţia, săptămâna viitoare, un proiect de lege care va include observaţiile formulate de Curtea Constituţională asupra Ordonanţei 105/2009 privind serviciile deconcentrate, iar cazurile în care mai multe persoane ocupă aceeaşi funcţie în cadrul serviciilor vor fi rezolvate de instanţă.

"Guvernul şi Parlamentul au, conform Constituţiei, 45 de zile pentru a reglementa acele aspecte pe care Curtea Constituţională le-a sesizat ca fiind neconstituţionale şi pentru a le pune în acord cu legea fundamentală. În acest interval, aspectele sesizate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Ea a arătat că situaţiile în care mai multe persoane ocupă aceeaşi funcţie sunt cazuri punctuale care vor fi soluţionate pe baza deciziilor instanţelor.

În luna octombrie 2009, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică regimul actual de numire în posturi de înalt funcţionar public şi care stabileşte că mutarea în cadrul unei instituţii poate fi efectuată şi pe un post de nivel inferior, nu doar de aceeaşi categorie, ca în prezent. În documentul de fundamentare care însoţeşte această ordonanţa, se arată că, pentru asigurarea în bune condiţii a activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice, sunt stabilite pentru anul 2009, cu titlu de excepţie, o serie de măsuri pentru ocuparea în regim de urgenţă a funcţiilor din categoria înalţilor funcţionari publici exercitate cu caracter temporar.

"În mod excepţional, detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici dacă funcţionarul îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specailitatea studiilor necesare. În acest caz, detaşarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire a funcţionarilor publici care ocupă funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici, la propunerea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public detaşat.

Funcţionarii publici cu statut special pot fi detaşaţi pe funcţii publice generale echivalente funcţiilor specifice ocupate, cu avizul ANFP", se arată în ordonanţă. Autorităţile care au prevăzute în statele de funcţii posturi de natură contractuală au obligaţia de a stabili funcţii publice conform legii în vigoare doar dacă cel puţin 70% din atribuţiile fiecărui post presupun exercitarea prerogativelor de putere publică.

"În situaţia în care se constată că atribuţiile posturilor aferente funcţiilor publice nu presupun exercitarea prerogativelor de putere publică, autorităţile au obligaţia să le transforme în posturi de natură contractuală în termen de 45 zile de la data constatării. În acest caz, titularul funcţiei publice transformate poate opta, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, între ocuparea postului în regim contractual şi eliberarea din funcţia publică", se arată în document.

Actul normativ transformă sintagma mutarea definitivă sau temporară "în cadrul altui compartiment", prevăzut de legislaţia în vigoare, în mutarea definitivă sau temporară "pe o altă funcţie publică", inclusiv una vacantă, şi stabileşte că transferul nu mai trebuie să fie efectuat pe o funcţie de aceeaşi categorie, clasă şi grad profesional, ci "pe o funcţie publică echivalentă, de aceeaşi categorie sau de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile de studii şi vechime".

În cazul înalţilor funcţionari publici, mutarea definitivă se poate dispune de persoana care are competenţa legală de numire, la solicitarea justificată a înaltului funcţionar public.

Ordonanţa stabileşte totodată că exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime.

Curtea Constituţională a decis însă că prevederi din OUG 105/2009 privind serviciile publice deconcentrate sunt neconstituționale, deoarece acestea afectează regimul juridic al unor funcționari publici.

×
Subiecte în articol: observator