x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul ia de la gura nou-născuţilor

Guvernul ia de la gura nou-născuţilor

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2010   •   00:00



După ce s-a lăudat că va da bani în loc de trusou pentru nou-născuţi, iar suma va creşte, Guvernul a hotărât să unească valoarea trusoului cu alocaţia pentru nou-născuţi, dar să ajusteze suma, nicidecum s-o mărească, pentru că e an de criză.

În prezent, pentru naşterea unui copil se acordă, în baza a două legi speciale diferite, următoarele prestaţii sociale: în baza Legii nr.416/2001 ­ alocaţia pentru nou-născuţi în cuantum de 230 de lei, respectiv, în baza Legii nr.482/2006 ­ trusoul pentru nou-născuţi, în cuantum de 150 de lei. Guvernul a aprobat Ordonanţa nr.5/2010, prin care se poate acorda contravaloarea trusoului, dar a venit şi cu o nouă propunere de act normativ prin care cele două prestaţii să se unească, să se acorde tuturor copiilor născuţi în perioada ianuarie 2007-decembrie 2010, dar să se reducă suma, de la 380, la 350 de lei. Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul M.M.F.P.S.

JUSTIFICARE PENIBILĂ. "Cuantumul sumei de la bugetul de stat alocat pentru această prestaţie socială rămâne acelaşi. Pe parcursul anului 2010 este practic imposibilă alocarea unor sume suplimentare de la bugetul de stat (5,7 milioane RON dacă s-ar păstra cuantumul de 380 RON). Această soluţie propusă este singura posibilă în contextul economic actual care să contribuie la eliminarea discriminărilor între copii (...) şi să crească eficienţa în acordarea prestaţiilor sociale prin diminuarea birocraţiei şi a costurilor administrative", se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

×
Subiecte în articol: observator