Primele de Paşti şi de Crăciun, cadourile pentru copii de 1 Iunie, precum şi abonamentele pentru telefon sau transport vor fi impozitate, începând din această lună.
Primele de Paşti şi de Crăciun, cadourile pentru copii de 1 Iunie, precum şi abonamentele pentru telefon sau transport vor fi impozitate, începând din această lună. Aceste cadouri pe care firmele le ofereau angajaţilor vor fi taxate cu aproape o treime din valoarea lor, a anunţat ministrul Muncii, Paul Păcuraru. El a mai precizat că banii obţinuţi din aceste impozite suplimentare sunt necesari pentru susţinerea creşterii pensiilor, pentru că bugetul de asigurări sociale este în acest moment insuficient. Nu vor fi scutiţi de la impozitare nici persoanele care obţin venituri din indemnizaţiile de la Consiliile de Administraţie sau de la şedinţele unor comisii din instituţiile publice. Vor mai fi impozitate şi sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru gărzile şi indemnizaţiile acordate cadrelor medicale. “Foarte multe venituri salariale nu erau impozitate. Stimulentele, primele, premiile erau în afara regimului de impozitare”, a declarat Paul Păcuraru. El a mai precizat că din acest motiv în unele instituţii aceste cadouri erau de trei ori mai mari decât salariile. Din februarie aceste venituri vor trebui să fie impozitate, firmele vor păti 19,5% din aceste sume, iar angajaţilor le vor rămâne de achitat alte 9,5 procente.
Fără relaxare
Reducerea TVA la alimentele de bază ar avea efecte negative “enorme”, pentru că o relaxare fiscală acum este “ultimul lucru pe care şi-l poate permite România”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la emisiunea BizBazar de la Antena 3. “Este ultimul lucru pe care şi-l poate permite România”, a afirmat şeful băncii centrale. El a apreciat că scăderea veniturilor bugetare din TVA nu ar fi compensată prin impozitarea bunurilor de lux.