x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul promite 7 miliarde euro pentru școală

Guvernul promite 7 miliarde euro pentru școală

de Diana Scarlat    |    05 Oct 2015   •   22:45
Guvernul promite 7 miliarde euro pentru școală
Sursa foto: Adrian Manolache

Dascălii cer creşterea bugetului pentru Educaţie şi Cercetare. Cele trei confederaţii sindicale din Învăţământ au organizat o reuniune ieri, de Ziua Internaţională a Educatorilor, pentru a dezbate problemele reformei educaţionale. Deşi au confirmat că vor fi prezenţi, liderii partidelor politice au lipsit de la întâlnirea cu profesorii.

Federaţia Naţională Spiru Haret, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Alma Mater, federaţia sindicatelor din învăţământul superior, cer creşterea alocării bugetului pentru Educaţie la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), până în 2020. Propunerea sindicatelor este ca alocarea să fie făcută eşalonat, începând cu 4,5% în 2016, 5% în 2017, 5,3% în 2018 şi 5,6% în 2019. O altă cerinţă a dascălilor este alocarea unui procent de 1% din PIB cercetării. Sindicatele cer şi o reformă a curriculei. “Avem programe neatractive. Elevii învaţă multe lucruri pe care le uită într-o săptămână sau două. Trebuie să se pună mai mult accent pe partea aplicativă”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Lipsa de corelare a programei şcolare cu piaţa forţei de muncă, atât în sistemul preuniversitar, cât şi în cel univeritar, a rămas una dintre problemele majore ale Învăţământului românesc, pe care ar fi trebuit să o rezolve proiectele implementate cu fonduri europene. Dar investiţia de 4 miliarde de euro pe proiecte POSDRU nu a dat rezultate, spun liderii profesorilor.

Sindicatele din învăţământul superior cer, la rândul lor, o schimbare a regulilor de finanţare, pentru a creşte nivelul de performanţă. “Ar trebui să trecem la finanţarea per ciclu de studii, nu per student. De ce să fiu eu obligat să-l trec pe student de la un an la altul? Cu astfel de metodă de finanţare nu se poate face performanţă”, a explicat Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater.

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a spus că îşi doreşte şi susţine o creştere a finanţării Învăţământului la 4,5% din PIB anul viitor (circa 7 miliarde de euro), după ce se încheie cu 4% anul în curs. Pentru cercetare nu se poate creşte finanţarea cu mai mult de 0,15% în 2016

Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater: Cu 400-500 de euro per student nu vom putea obţine performanţele pe care le-a formulat preşedintele Iohannis, care ar vrea ca universităţile din România să fie în topul celor mai bune din lume.



×