x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul reduce numărul membrilor din conducerea ASF. Plăţile compensatorii vor fi impozitate cu 85%

Guvernul reduce numărul membrilor din conducerea ASF. Plăţile compensatorii vor fi impozitate cu 85%

04 Iun 2013   •   17:52
Guvernul reduce numărul membrilor din conducerea ASF. Plăţile compensatorii vor fi impozitate cu 85%

Premierul Victor Ponta a anunţat că numărul membrilor Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%.

Într-un comunicat la finalul şedinţei de Guvern de marţi s-a anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care reduce numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară de la 17 la 11, obligă Autoritatea de Supraveghere Financiară să vireze la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, stabileşte o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF.

"Săptămâna această vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Premierul a anunţat că au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, respectiv Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa, fiind înregistrate şi alte astfel de cereri.

"Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Am înţeles, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi că, dacă sunt atât de performanţi aceşti oameni, îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze şi unde, bineînţeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât", a declarat Ponta.

×