Noile legi ale educaţiei au fost dezbătute ieri, la Palatul Parlamentului, într-o discuţie sterilă, în care reprezentanţii PD-L, susţinuţi făţiş de preşedintele Traian Băsescu, au criticat Codul lui Andronescu, în timp ce colegii de la PSD au lăsat-o pe Ecaterina Andronescu singură la masa rotundă organizată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
În concluzie, jumătate de Guvern îşi va asuma răspunderea pe legile Miclea, iar cealaltă jumătate va face dezbatere publică pe proiectele lui Andronescu.
După ce, în timpul campaniei electorale pentru parlamentare, salariile profesorilor au reprezentat tema centrală a dezbaterilor politicienilor, acum, cu puţin timp înainte de prezidenţiale, educaţia a redevenit de interes naţional. Deşi mai este mai puţin de o lună până la începerea şcolii, nimeni nu mai discută despre faptul că în ţară sunt şcoli fără autorizaţii sanitare de funcţionare, grădiniţe fără educatoare sau elevi care vor învăţa fără manuale.
Dezbaterea centrală este dacă Guvernul trebuie sau nu să îşi asume răspunderea pe legile educaţiei ori este nevoie înainte de o perioadă de dezbatere publică. Iar dacă se ajunge la un numitor comun în privinţa primei întrebări, atunci apare cea de-a doua: pe ce legi îşi asumă Guvernul răspunderea. Asta, pentru că se vorbeşte despre două pachete de legi: unul realizat de Comisia prezidenţială pentru Educaţie, condusă de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, susţinut de PD-L şi de preşedintele Băsescu, şi de Codul Educaţiei al Ecaterinei Andronescu de la PSD.
ANDRONESCU VERSUS BĂSESCU
Pentru a veni în ajutorul colegilor de partid, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a organizat ieri o mare masă rotundă, la care i-a invitat pe şeful statului, pe premierul Emil Boc, pe ministrul Educaţiei, dar şi politicieni de la toate partidele parlamentare, rectori, reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a discuta despre reformarea şcolii româneşti. În acest context, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să critice, încă de la început, proiectul de legi al ministrului Educaţiei şi să sublinieze faţă de premierul Emil Boc că "nucleul" de la care ar trebui să pornească viitoarele legi ale educaţiei este pachetul Comisiei Miclea.
"Îmi exprim dezamăgirea faţă de cei care au redactat în câteva săptămâni un Cod al educaţiei, la elaborarea căruia nici măcar nu i-au invitat pe membrii Comisiei Miclea. Astfel s-a introdus o formă de rivalitate care contrazice atât spiritul nepartizan al Comisiei Miclea, cât şi spiritul consensual al Pactului Naţional pentru Educaţie", a declarat Traian Băsescu. Replica a venit din partea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, lăsată singură de colegii de la PSD, care şi-a prezentat codul în cele 15 minute rezervate ei, la care s-a adăugat un alt sfert de oră care i-ar fi revenit preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.
"Ideea că am peticit o legislaţie o resping. Ideea că este o lege suprareglementată, de asemenea, o resping şi o resping pornind de la faptul că, atunci când lăsăm prea multe lucruri la îndemâna regulamentelor şi metodologiei, acestea s-au dovedit că determină în sistem prea multe schimbări", a spus Andronescu.
DEZBATERE SAU ASUMARE
Ministrul Educaţiei şi-a început discursul cu rugămintea de a nu avea, în cadrul dezbaterii, o abordare politicianistă faţă de educaţie. Cu toate acestea, fără să se discute despre conţinutul proiectelor de legi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că dezbaterea privind soluţiile legislative pentru reforma din învăţământ trebuie să intre în ultima fază, la capătul căreia să se exprime voinţa politică. În asentimentul şefului statului, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul se va concentra pe problemele învăţământului românesc şi va promova soluţiile care răspund acestora, indiferent de unde provin, din pachetul Adomniţei, din pachetul Andronescu, din pachetul Miclea.
"Vom promova acel proiect de lege care răspunde Pactului Naţional pentru Educaţie, indiferent de titularul sau de adjudecarea soluţiilor", a spus Boc la dezbaterea cu tema "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie". PSD nu este de acord cu asumarea răspunderii pe legi, susţinând necesitatea unei dezbateri publice.
Iliescu: "Legile lui Miclea, o prostie"
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a catalogat ieri proiectul de reformă a învăţământului elaborat de Mircea Miclea drept "o prostie". De asemenea, Iliescu s-a declarat împotriva asumării răspunderii de Guvern pe legile educaţiei, informează Mediafax.
Prezent, ieri, la Vălenii de Munte, la cursurile Universităţii Populare de Vară "Nicolae Iorga", fostul preşedinte a spus că asumarea răspunderii pe legile educaţiei este "o procedură constituţională prezentă în cazuri excepţionale, cum sunt chestii de mare urgenţă şi pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea ca să câştige timp".
"Ceea ce cere Miclea... şcoală generală de nouă ani ... ce e aia? Aşa ceva trebuie gândit cu atenţie, să nu ne grăbim", a precizat Iliescu.
Citește pe Antena3.ro