x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul se grăbeşte să introducă CAS-ul pentru noile categorii

Guvernul se grăbeşte să introducă CAS-ul pentru noile categorii

de Diana Scarlat    |    29 Ian 2010   •   00:00

Executivul a decis astăzi ca legea pensiilor să fie trimisă rapid Parlamentului, după ce va fi aprobată, săptămâna viitoare. Proiectul noii legi a pensiilor prevede o creştere cu aproximativ 250.000 de contribuabili la sistemul de pensii anul acesta şi cu 529.000 în 2020.

Impozitul va fi introdus, conform proiectului legislativ, inclusiv PFA-urilor. În rândurile contribuabililor vor fi incluse cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, precum şi liber profesioniştii, avocaţi şi personal clerical. Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit proiectului.

OBLIGATIVITATEA CONTRIBUŢIILOR
"Principiul obligativităţii şi principiul contributivităţii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obţin venituri profesionale să plătească contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Persoanele menţionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionişti, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale.

Deşi în prezent există circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care plătesc impozite la bugetul de stat (date de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), doar 100.000 de persoane, plătesc conform legii contribuţii pentru pensii", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

PLĂTEŞTE DOAR ANGAJATUL
Dacă până acum, plata CAS-ului, în cuantum de 30,8% din venitul declarat, era opţională pentru aceste categorii, intrarea în vigoare a noii legi îi va obliga pe toţi să plătească, în condiţiile în care suma va fi plătită exclusiv de către angajat, în cazul celor care sunt remuneraţi pe baza contractelor de drepturi de autor sau a convenţiilor civile. Numărul de pensionari se va reduce cu aproximativ 253.000 anul acesta şi cu 284.000 în 2020, ca urmare a măsurilor de modificare a vârstelor de pensionare precum şi de descurajare a accesului la pensionarea anticipată şi de invaliditate.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, cu două săptămâni în urmă, că Executivul va cere Parlamentului ca proiectul legii privind sistemul unitar de pensii să fie aprobat cel mai târziu până la sfârşitul lunii mai.Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a anunţat, miercuri, că autorităţile române au convenit cu FMI ca legea unitară a pensiilor să fie aprobată de către Parlament până la începutul lunii iunie.

×
Subiecte în articol: observator