x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GUVERNUL STIMULEAZĂ NATALITATEA/Bani buni pentru mame

GUVERNUL STIMULEAZĂ NATALITATEA/Bani buni pentru mame

de Diana Scarlat    |    28 Noi 2008   •   00:00
GUVERNUL STIMULEAZĂ NATALITATEA/Bani buni pentru mame

Femeile care sunt în concediu de creştere a copilului şi cele care urmează să nască după 1 ianuarie 2009 vor primi de anul viitor o indemnizaţie de 85% din toate veniturile impozabile.

Guvernul va aproba în şedinţa de săptămâna viitoare actul normativ prin care sunt stabilite normele de aplicare a Legii 257/2008, privind indemnizaţia acordată mamelor pentru creşterea copiilor. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat ieri că proiectul de hotărâre de guvern, prin care au fost definite veniturile ce se iau în calcul pentru stabilirea indemnizaţiei, va fi aprobat săptămâna viitoare. După publicarea acestuia în Monitorul Oficial va începe şi depunerea cererilor.

NORMELE DE APLICARE
La calculul indemnizaţiei vor fi luate în considerare toate veniturile care sunt supuse impozitării, conform Codului Fiscal, mai exact cele care provin din activităţi independente, comerciale, profesii liberale, salarii, de proprietate intelectuală sau din activităţi agricole.

De asemenea, prin normele de aplicare s-a fost stabilit şi că femeile care vor fi în timpul concediului de maternitate la 1 ianuarie 2009 vor primi indemnizaţie pentru creşterea copilului după noua lege. Secretarul de stat în

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Theodora Bertzi, a precizat că mamele care beneficiază deja de indemnizaţie vor putea solicita, de la începutul anului viitor, 85% din veniturile impozabile pe care le au, dacă suma obţinută este mai mare decât indemnizaţia pe care o primesc acum, de 600 de lei pe lună. Secretarul de stat a adăugat că, în cazul mamelor care vor avea două naşteri consecutive, fără reluarea activităţii, se va lua în calcul salariul pe ultimele 12 luni obţinut înainte de prima naştere, şi nu indemnizaţia primită pentru primul copil.

Cererile pentru obţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi depuse la Agenţiile judeţene de prestaţii sociale, imediat după ce normele vor fi publicate în Monitorul Oficial. La sfârşitul lunii octombrie a fost promulgată legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.

“M-A LUAT VALU’...”
Cu trei zile înainte de alegeri, Mariana Câmpeanu a făcut o afirmaţie stupefiantă în conferinţa de presă susţinută ieri. Răspunzând întrebărilor unui jurnalist, ministrul Muncii a scăpat o formulare pe care apoi a regretat-o. Candidatul liberal a spus nici mai mult, nici mai puţin decât că ar fi de acord cu desfiinţarea tichetelor de masă.

“Ştiţi că, atunci când intri în direct, ghilimelele nu se văd. I-am spus jurnalistului că-i dau dreptate, că trebuie desfiinţate, dar să facă propunerea unui viitor Parlament de stânga, nu mie. Nu mi-am dat seama că se va interpreta aşa. M-a luat valul cu problemele tehnice şi am crezut că se va înţelege ironia”, explică Mariana Câmpeanu. Dacă ne gândim la stresul cauzat de declaraţiile date în faţa camerelor de luat vederi şi facem o sumă a orelor petrecute de doamna ministru pe la conferinţe de presă şi “pe sticlă” în ultimul timp, tindem să-i dăm dreptate... Oricâtă putere de muncă ar avea ministrul Muncii, până şi el cedează după o campanie cu atât de multe apariţii în direct.

×
Subiecte în articol: observator