x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul ungar cere reexaminarea practicilor judiciare, după cazul Marian Cozma

Guvernul ungar cere reexaminarea practicilor judiciare, după cazul Marian Cozma

de Istvan Deak    |    15 Mai 2012   •   12:32
Guvernul ungar cere reexaminarea practicilor judiciare, după cazul Marian Cozma

Ministrul ungar al Justitiei, Tibor Navracsics, ii cere presedintelui Curtii Supreme, Peter Darak, sa examineze practicile din justitie, in urma recentelor decizii ale Cur]ii de Apel din Gyor, referitoare la cazul handbalistului roman Marian Cozma, injunghiat mortal, la 8 februarie 2009, in fata localului Patriota din localitatea Veszprem, relateaza presa ungara.

"Ca ministru, nu am voie sa influentez opinia publica privind o decizie a instantei", a declarat Navracsics intr-un interviu pentru postul de televiziune din Veszprem, citat de mno.hu.

Ministrul a precizat insa ca ii va cere presedintelui Curtii Supreme sa examineze daca a fost aplicat un nivel suficient de rigoare la pronuntarea sentintelor in unele cazuri foarte mediatizate, precum cel al uciderii lui Cozma. In urma cu o saptamana, insusi premierul ungar Obran Viktor a abordat, in Parlamentul de la Budapesta, cazul Cozma.

Membrii partidului Jobbik au ridicat, in sedinta Parlamentului ungar, problema sentintelor dictate de Curtea de Apel Gyor in cazul handbalistului roman. “Ce mesaj se transmite in momentul in care un judecator reduce o pedeapsa de inchisoare pe viata la una de doar 18 ani, sau de la 20 la doar 8 ani? Decizia a provocat stupoare in randul colegilor de breasla din sistemul judiciar, dar si in lumea sportiva si in sufletul oricarui om cu bun-simt. Doar criminalii sunt multumiti, iar asta reflecta toate problemele zilelor noastre', a fost intrebarea adresata de parlamentarul Mirkoczki Adam.

Premierul Orban Viktor a ales sa raspunda la intrebarea parlamentarului Jobbik. “Intre patru ochi, i-as da dreptate domnului parlamentar, insa nu pot sa fac asta intr-un discurs public. Daca prim-ministrul Ungariei ar critica o decizie a unei instante, atunci ar gresi, deoarece ar da impresia ca incearca sa puna presiune pe aceasta institutie. Nu pot sa fac asta si nu o fac, fiindca as fi multumit de sentintele dictate. Sunt convins ca viata unui om este cel mai de pret lucru care exista pe pamant si ar merita o protectie mai mare', a spus Orban.

Handbalistul roman al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal, la 8 februarie 2009, la clubul Patriota, din orasul Veszprem, in altercatie fiind implicati alti doi coechipieri, Zarko Sesum si Ivan Pesici, grav raniti si ei. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata.

La sfarsitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigasilor lui Cozma, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, de la inchisoare pe viata la inchisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care initial fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare, pedepsa i-a fost redusa la opt ani de inchisoare.

In Ungaria, la Veszprem, se desfasoara [i un alt proces legat de evenimentele soldate cu uciderea handbalistului roman Marian Cozma. In acest proces, acuzatii trebuie sa raspunda pentru comiterea de acte de vandalism, acest proces fiind unul separat de cel in care au fost judecati autorii crimei. Cei trei fusesera trimisi in judecata si pentru comiterea de acte de vandalism, alaturi de alte 22 de persoane aflate in grupul lor. In timpul sedintei de judecata de mar]i de la Tribunalul din Veszprem, procurorul Dora Sarosi a aratat ca acuzatii s-au deplasat cu opt autoturisme pana la localul din orasul ungar in care se afla si handbalistul roman, alaturi de alti coechipieri, iar potrivit martorilor, inca din momentul sosirii lor acolo s-au comportat agresiv, au intrat in conflict si au insultat mai multi clienti, si este exclus faptul ca acestia sa fi fost provocati de catre sportivi. (deak.istvan@jurnalul.ro)



×
Subiecte în articol: handbal justitie veszprem marian cozma jobbik