x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haga / Disputa pentru Insula Şerpilor a intrat pe ultima sută de metri

Haga / Disputa pentru Insula Şerpilor a intrat pe ultima sută de metri

03 Feb 2009   •   00:00

La Palatul Păcii din Haga, unde este sediul Curţii Internaţionale de Justiţie, a început, la ora locală 10 (11 ora României), şedinţa în care va fi anunţată decizia CIJ în procesul privind delimitarea spaţiilor maritime din Marea Neagră şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei.



Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie în acest caz este decizia cu numărul 100 de la crearea CIJ şi este comunicată în şedinţă publică oficială, în prezenţa judecătorilor care au luat parte la deliberare şi la adoptarea deciziei, a reprezentanţilor celor două părţi - agenţi, co-agenţi, consilieri şi avocaţi - a corpului diplomatic acreditat la Haga şi a presei.

Decizia CIJ este citită de către preşedintele instanţei, iar ceremonia ar urma să dureze cel puţin două ore, întrucât şedinţa include şi argumentarea hotărârii. După citirea deciziei - care va avea un caracter tehnic şi ar urma să aibă circa 100 de pagini -, cartografii vor trece la examinarea coordonatelor aşa cum vor apărea ele în decizie, pentru a calcula suprafaţa care revine României.

La finalul ceremoniei, curtea urmează să pronunţe o cale de rezolvare a celor nu mai puţin de 44 de runde de negocieri care s-au consumat între România şi fosta URSS, apoi dintre România şi Ucraina, după destrămarea Uniunii Sovietice, încheiate toate fără un acord în privinţa metodei de delimitare a platoului continental din Marea Neagră.

În cazul în care poziţia exprimată de România va fi favorizată de judecătorii Curţii, aceasta ar însemna cea mai importantă extindere jurisdicţională a României din ultimii 90 de ani şi o oportunitate pentru ţara noastră de a beneficia de potenţiale resurse energetice de dimensiune medie.

Sursa : Agerpres

×
Subiecte în articol: romania