x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos la Interne - Cristian David declară război CSAT

Haos la Interne - Cristian David declară război CSAT

de Razvan Belciuganu    |    28 Noi 2007   •   00:00
Haos la Interne - Cristian David declară război CSAT
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Ministrul Cristian David s-a trezit să justifice faptul că Hotărărea Guvernului care vizează structura organizatorică şi efectivul MIRA nu a trecut pe la CSAT pentru aviz pentru că nu trebuia, deşi Consiliul spusese foarte clar că acesta era necesar.



Ministerul Internelor, aflat sub trista guvernare a lui Cristian David (foto), a ajuns să contrazică CSAT.

HAOS. Preocupat cu găsirea "ţapilor ispăşitori" pentru poliţia politică făcută de Serviciul secret al Internelor, aflat in subordinea sa, asupra procurorului Marian Sintion, ministrul Cristian David nu mai ştie cum să-şi acopere gafele. Drept urmare, după ce-a tăcut mălc la solicitarea noastră, s-a apucat să justifice faptul că Hotărărea Guvernului nr. 1317/2007 care vizează structura organizatorică şi efectivele MIRA nu a trecut pe la CSAT pentru aviz pentru că nu trebuia. Mai mult, recunoaşte că nici hotărărea anterioară nu avea avizul CSAT, ceea ce arată haosul de la Interne. "Hotărărea Guvernului nr. 1317/ 2007 (…) nu necesită avizul CSAT, intrucăt nici actul normativ pe care acesta il modifică - HG nr. 416/ 2007 nu se incadrează intre actele normative pentru care este necesar acest aviz, in sensul dispoziţiilor (art. 4, lit. d), pct. 2 din Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT. In acest sens, precizăm că organizarea generală a unei instituţii cu atribuţii in domeniul securităţii naţionale (cum se dispune la art.4, lit.d), pct.2 din Legea nr. 415/ 2002), se realizează la nivel de lege, nu de hotărăre a Guvernului, potrivit art. 59 din Legea nr. 90/ 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului Romăniei şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare", se arată in răspunsul MIRA.


OBLIGAŢIA. Dar secretarul Consiliului, consilierul de stat Ion Oprişor, ne-a precizat că hotărărea respectivă "nu a fost avizată de CSAT şi nu s-a solicitat de către Guvern avizarea ei pănă in prezent". Potrivit lui Ion Oprişor, "conform prevederilor legale, cu referire in special la Legea nr. 415/ 2002, privind organizarea şi funcţionarea CSAT şi la Hotărărea Guvernului nr. 50/2005, republicată, pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative spre aprobare, hotărărea in cauză trebuia să fie supusă spre adoptare Guvernului numai după solicitarea şi obţinerea avizului de la CSAT".

×
Subiecte în articol: observator guvernului csat