x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Harghita: Cimitirul de la Valea Uzului va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână, cu programare, la iniţiativa CJ

Harghita: Cimitirul de la Valea Uzului va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână, cu programare, la iniţiativa CJ

03 Iun 2019   •   19:15
Harghita: Cimitirul de la Valea Uzului va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână, cu programare, la iniţiativa CJ

Cimitirul de la Valea Uzului va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână, cu programare, iniţiativa aparţinând Consiliului Judeţean Harghita, după ce Instituţia Prefectului a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Sânmartin de a interzice accesul în cimitir.

"S-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotărârea consiliului local Sânmartin de a închide cimitirul, astfel că aceasta este nulă. Din iniţiativa şi cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de prefectură, nici de alte instituţii. Cimitirul care se găseşte pe teritoriul localităţii Sânmartin, fapt recunoscut şi de o hotărâre guvernamentală, poate fi vizitat în fiecare zi de duminică, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile", se arată într-un comunicat transmis luni de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita.

Potrivit sursei citate, primii vizitatori au fost membrii delegaţiei judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduşi de preşedintele Török Dezső, care au mers la cimitir duminică.

În comunicat se susţine că vizitatorii din Ungaria au mers la faţa locului întrucât sunt urmaşii hovezilor din Regimentul 10 Miskolc, peste mormintele cărora s-ar fi turnat beton, atunci când Primăria Dărmăneşti a amplasat cruci în memoria soldaţilor români.

"Primii vizitatori au fost membrii delegaţiei judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduşi de preşedintele Török Dezső, care în data de 2 iunie, dat fiind faptul că s-a turnat beton peste mormintele ostaşilor Regimentului 10 de honvezi Miskolc, au vizitat cimitirul. Honvezii din acest regiment au suferit cele mai mari pierderi la Valea Uzului, în cimitirul militar îşi dorm somnul de veci înaintaşii membrilor delegaţiei. Au depus coroane la cimitirul militar Török Dezső, preşedintele adunării generale a judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, Negrutz Ágoston, reprezentantul ministerului agriculturii, Butta László, primarul localităţii Tarcal, dr. Liszkai Ferenc, primarul localităţii Tiszaladány şi Fodor István, primarul localităţii Bodoc. Delegaţia a fost însoţită din partea consiliului judeţean de directorul general Szőcs-Mátyás István", se precizează în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, declară, citat de biroul de presă al instituţiei pe care o conduce, că acest demers nu poate fi atacat de nicio instituţie şi susţine că lucrările de construcţie realizate de Primăria Dărmăneşti reprezintă "un act de profanare", iar Guvernul trebuie să remedieze "ilegalitatea".

"A fost important ca, în ciuda faptului că prefectura a atacat hotărârea consiliului local Sânmartin, să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul, care nu poate fi atacat de nicio instituţie. În continuare considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcţie au fost ilegale şi că Guvernul României trebuie să remedieze această ilegalitate. Este o datorie faţă de eroii înmormântaţi acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la raţiune, calm şi respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalităţi este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple", a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, au închis miercuri, 30 mai, Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin şi atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita.

Primarul Gergely András a declarat presei că decizia a fost luată pentru a evita "evenimentele neplăcute" care au avut loc în ultima vreme la cimitirul din Valea Uzului.

La rândul său, Borboly Csaba susţine că s-a considerat că este "oportun şi benefic" ca poarta cimitirului să fie închisă, pentru că eroii ale căror rămăşiţe se află acolo trebuie cinstiţi cum se cuvine, "nu prin circ şi ilegalităţi".

Hotărârea prin care Consiliul Local Sânmartin a interzis accesul în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului a fost atacată miercuri în instanţă de prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care susţine că aceasta încalcă mai multe prevederi legale, inclusiv Constituţia României.

Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători, în data de 6 iunie, Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului, la demers alăturându-se şi senatorul Partidului Mişcarea Populară Covasna, Gheorghe Baciu.

De asemenea, Consiliul Judeţean Covasna a anunţat că va organiza o "şedinţă de lucru" în Valea Uzului în data de 6 iunie, în cadrul căreia va fi adoptată o rezoluţie prin care se va cere soluţionarea situaţiei Cimitirului Eroilor din localitate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Harghita valea uzului