x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hărmălaie generală, preludiu la-ncăierare

Hărmălaie generală, preludiu la-ncăierare

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2009   •   00:00

Întâlnirea grupului de lucru pentru elaborarea legii unice de salarizare a adus ieri schimbarea la modificare. Grila unică de salarizare s-a-ntors ca la Ploieşti, în prezenţa reprezentanţilor CSM la Ministerul Muncii. Coeficienţii viitoarelor salarii s-au schimbat, însă nici de data asta nu s-a ajuns la o concluzie finală.



Pe principiul "toţi bugetarii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii ", grila unică de salarizare nu este foarte unică. Cei mai păguboşi bugetari pentru buzunarul nostru au fost lăsaţi pe lângă lege, salariile lor rămânând la bunul plac al conducerii instituţiilor sau societăţilor la care sunt angajaţi. Mai exact, din grilă ­ şi în varianta iniţială, şi în cea stabilită ieri - lipsesc bugetarii regiilor autonome, ai marilor societăţi comerciale, unde statul este acţionar majoritar, ai BNR şi ai altor instituţii care obţin venituri independente de stat.

URMAŞII LU' CONU' FARFURIDI
"Nu este nici un ban, nu creşte nici un salariu, este numai o poză a ceea ce se-ntâmplă în sistem, adică o hărmălaie generală. O să ne-ncăierăm probabil săptămâna viitoare, pentru că acum s-a mai amânat. Până acum a fost o tatonare. Nici Ministerul n-a ştiut foarte clar care, cum, unde trebuie să ajungă. La ora actuală, fiecare şi-a definit poziţia şi-ncepe să şi-o apere, apoi fiecare intră în contradicţie cu celelalte categorii. Eu cerd că această lege va avea aplicabilitate undeva prin 2021", a definit Vasile Marica, preşedintele Alianţei "Sed Lex", nivelul la care au ajuns discuţiile pe marginea legii unice de salarizare, după întâlnirea de ieri a grupului de lucru.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat că toate ministerele au adus propunerile privind coeficienţii de ierarhizare, ieri stabilindu-se mediile acestora: 3,8 pentru treapa a III-a, 6,5 pentru treapa a II-a şi 8,85 pentru prima treaptă. Grupul de lucru a discutat ieri şi problema bugetarilor în situaţie de incompatibilitate, aceştia putând primi sporuri în continuare.

CINE PLEACĂ LA PLIMBARE, VINE LA RECALCULARE.
După ce-au pierdut procente importante la prima strigare a grilei unice de salarizare, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au prezentat ieri, pentru prima oară, la discuţiile privind elaborarea noii legi. Magistraţii se declară mulţumiţi de includerea CSM în noua grilă, dar vor alţi coeficienţi, aşa cum era de aşteptat.

"La solicitarea magistraţilor din ţară, ne-am reconsiderat poziţia. Condiţia noastră era ca şi celelalte două puteri, respectiv executivul şi legislativul, să facă parte din această lege. Sigur că legea are din start un viciu fundamental, fiind unitară doar cu titlul. În opinia noastră, o lege unitară ar trebui să includă toate categoriile", a declarat ieri reprezentantul CSM, Dan Lupaşcu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

CSM vrea să fie pe picior de egalitate cu celelalte puteri în stat, respectiv Guvernul şi Parlamentul. La discuţiile de ieri, magistraţii au reuşit să obţină un coeficient maxim 10,2 pentru judecătorii din judecătorii, iar în privinţa mediei coeficienţilor în magistratură, pentru prima treaptă, media ar fi 8,85, pentru treapta a II-a (grefierul cu studii superioare), 6,5, iar pentru treapta a III-a (arhivarii şi registratorii), 3,8.

LA MIJLOC
85% dintre bugetari se situează pe poziţia medie, adică între coeficienţii 2,5 şi 10,5, conform noii grile. Stabilirea mediilor coeficienţilor de ierarhizare a pornit de la un nivel minim şi unul maxim pentru fiecare treaptă de ierarhizare. Un medic primar de clinică se încadrează în treapta I, având nivelul minim de 7,2, iar cel maxim de 10,5. În treapata a II-a, intră profesorii de gradul II, cu un nivelul minim 4 şi maxim 9, iar treapta a III-a, din care fac parte referenţii şi grefierii arhivari, are un nivel minim 2,5 şi maxim 5. Săptămâna viitoare, grupul de lucru se va reuni pentru următoarea modificare.

×
Subiecte în articol: observator