x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Holocaust: Bani pentru arestaţii la domiciliu

Holocaust: Bani pentru arestaţii la domiciliu

de Irina Cristea    |    04 Iun 2009   •   00:00

Supravieţuitorii Holocaustului din România şi Bulgaria care au fost consemnaţi la domiciliu de regimurile acestor ţări în timpul celui de-al doilea război mondial vor avea dreptul la compensaţii băneşti din partea Israelului, relatează Haaretz, preluat de Mediafax.



O decizie în acest sens, care devine precedent în jurisprudenţa israeliană, a fost luată de tribunalul districtual din Tel Aviv într-un caz intentat de un grup de supravieţuitori. Curtea a ordonat Ministerului Finanţelor să dea dovadă de o atitudine liberală în analizarea cererilor pentru compensaţii ale supravieţuitorilor.

DOVEZI
Solicitanţii vor trebui să demonstreze faptul că au fost privaţi de libertate dincolo de perioada de interdicţie generală şi că libertatea de mişcare le-a fost limitată. După sfârşitul războiului, evreii din România şi Bulgaria au cerut despăgubiri pentru perioada în care regimurile din ţările lor i-au consemnat la domiciliu până la 20 de ore pe zi. Până la această hotărâre, beneficiau de compensaţii doar cei care au supravieţuit detenţiei în lagăre de concentrare sau altor forme de arest, mai puţin cel la domiciliu.

×
Subiecte în articol: observator