x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator HORA UNIRII / Altercaţii la Chişinău

HORA UNIRII / Altercaţii la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    02 Dec 2008   •   00:00
HORA UNIRII / Altercaţii la Chişinău

Românii din Republica Moldova au sărbătorit ieri, în stradă, a 90-a aniversare a Marii Uniri.



Dis-de-dimineaţă au avut loc altercaţii în preajma monumentului domnitorului Ştefan cel Mare din Chişinău, iar seara, românii din Basarabia au fost chemaţi de Partidul Liberal la Hora Unirii în apropierea palatului prezidenţial, unde se afla liderul comunist, Vladimir Voronin.

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au început la Chişinău încă de duminică. Zeci de tineri au asistat la un parastas ţinut la mormintele deputaţilor din “Sfatul ţării”.

Ieri dimineaţă, aproximativ 100 de persoane, între care reprezentanţi ai Ambasadei României din Chişinău, politicieni din opoziţie şi funcţionari din cadrul Primăriei Chişinău au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Acolo, însă, au fost întâmpinaţi de un grup de tineri autoproclamaţi “patrioţi ai Moldovei”, cu lozinci ofensatoare antiromâneşti şi care au încercat să împiedice desfăşurarea ceremoniei. Oamenii au fost nevoiţi să rupă cu forţa rândul format în faţa monumentului de aşa-numiţii “patrioţi ai Moldovei” şi să-i mişte, practic, pe sus în spatele monumentului de unde ulterior au plecat de bunăvoie. Preşedintele PL din Moldova, Mihai Ghimpu a declarat că 1 Decembrie este o mare sărbătoare pentru toţi românii. Ieri seară, în scuarul Operei Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal din Moldova a organizat o manifestaţie culturală prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la Marea Unire. Evenimentul a culminat cu Hora Unirii.

Cadou pentru Tiraspol

Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol a primit ieri în dar, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un microbuz de la Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, prin intermediul primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, informează MAE român. Elevii acestui liceu cu predare în grafie latină, ce a fost devastat de autorităţile separatiste de la Tiraspol, în perioada de criză din 2003-2004, s-au bucurat de darul primit, despre care au spus că “aveau foarte multă nevoie”. Microbuzul a costat 30.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator chisinau