Pretul legumelor se va dubla luna aceasta, ca urmare a pierderilor inregistrate de producatori din cauza gerului si a zapezilor abundente. 'Din cauza vremii nefavorabile, productia va fi dereglata, astfel incat oferta va fi insuficienta, iar preturile se vor dubla. Partea afectata se reflecta in costurile de infiintare a productiei.
Va fi o intarziere pe piata de cel putin o luna a productiei de legume romanesti – salata, rosii, castraveti si altele, iar scumpirea va fi de 100% incepand de acum. Deja importatorii stiu ca avem probleme si stiu ca avem pagube, si acum s-au repliat pe preturi. Noi vom avea in continuare o concurenta neloiala, pentru ca importatorii vor aduce produse din «afara» si vor alinia si preturile in functie de pierderile suferite de producatorii romani', a spus Cristian Rusu, directorul asociatiei producatorilor de legume si fructe Hortifruct.
Partea proasta este ca, odata marite, preturile se vor mentine la acel nivel tot anul 2012. 'Tot ciclul de productie va fi afectat. Am avut doua tipuri de pierderi: una cauzata de vremea nefavorabila, este vorba despre caderea infrastructurii serelor, si o pierdere economica din cauza intarzierilor, a reparatiilor si a pierderilor pe care le-am avut cu semintele', a spus Rusu. El a declarat ca la nivel national sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel putin 80% au fost afectate de vremea nefavorabila din prima jumatate a lunii februarie. Din serele de la Popesti-Leordeni, care se intind pe 90 de hectare, a fost afectata 65% din suprafata.
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, este rezervat in declaratii privind scumpirea legumelor. 'Eu nu cred ca va fi chiar o dublare de pret, o sa vedem in zilele urmatoare ce se va intampla. Dar probabil ca o sa vedem in luna martie o oferta mai mica pe piata de salata, de castraveti', a spus Stelian Fuia, aflat in vizita ieri la serele Popesti-Leordeni.
Pretul la oua se reduce
Fuia crede ca pretul la oua urmeaza sa scada in perioada urmatoare, excluzand disparitia lor de pe rafturi, deoarece 'gaina nu este o fabrica pe care sa o inchizi si sa nu mai faca oua, este un organism viu, care face oua'.
Oficialul a declarat ca recenta majorare a pretului la oua a fost generata de situatia meteo si de probleme pe lantul de livrare din cauza noilor norme de ingrijire a pasarilor. 'Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% in cazul produselor alimentare, ca si in cazul oualor, probabil, mai mult decat castiga producatorul. Un ou este acum 35 de bani la producator, iar pe piata este 1,1 lei. Diferenta este o marja pe care si-o impart diferiti participanti la lantul de livrare pe piata. Eu totusi sper ca, in saptamanile urmatoare, pretul la oua va scadea, si piata se va regla', a adaugat Fuia.