Autorităţile de mediu şi agricultură vor delimita, in termen de 12 luni, ariile de protecţie specială avifaunistică, unde se vor putea realiza activităţi cu profil ecologic, turismul şi vănzarea de produse locale fiind două astfel de exemple, informează un comunicat al Guvernului.
Executivul a aprobat o Hotărăre de Guvern privind declararea Ariilor de Protecţie Specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 in Romănia. Actul normativ aprobat de Guvern transpune in legislaţia romănească prevederile Directivei Consiliului Europei 79/409 EEC privind conservarea păsărilor sălbatice şi a Directivei Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sălbatice.
ACT NORMATIV. Conform obligaţiilor asumate in cadrul negocierilor de aderare, Romănia trebuia să adopte pănă la data de 1 ianuarie 2007 legislaţia privind declararea Ariilor de Protecţie Specială avifaunistică, intărziere care a determinat decizia Comisiei Europene de a iniţia procedura de infringement impotriva Romăniei, decizie anunţată de forul european in cursul săptămănii trecute. Potrivit ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, după adoptarea Hotărării de Guvern şi după publicarea ei in Monitorul Oficial, actul normativ care reglementează Ariile de Protecţie Specială avifaunistică este trimis Comisiei Europene spre aprobare, moment in care procedura de infringement este stopată.Lista NATURA 2000, gata la anul