Un măr pe zi ţine doctorul departe! Ciocolata savuroasă poate să fie şi dietetică iar ceaiul japonez şi condimentele indiene vă răsfaţă simţurile şi vă menţin în formă. Week-end-ul acesta este dedicat stilului de viaţă sănătos. Sâmbătă sărbătorim Ziua mondială a alimentaţiei şi Ziua Mondială a Pâinii iar duminică putem face mişcare cu mic cu mare la Maratonul Bucureştiului.
ZILELE MĂRULUI LA OBOR. Circa 30 de tone de mere de toate soiurile aduse de producători autohtoni, expoziţie cu degustare şi vânzare a celor mai delicioase plăcinte făcute din acelaşi fruct de societăţi mari de profil după o serie de reţete celebre. Bucureştenii pot petrece împreună sărbătoarea Zilelor mărului în noua Piaţă Obor sâmbătă şi duminică începând de la ora 10:00. O serie de producători din zonele renumite ale ţării pentru recoltele bogate de mere şi-au anunţat deja prezenţa în Piaţa Obor pentru a-şi comercializa la preţuri accesibile cele mai minunate fructe pe care le-au cules şi care i-au făcut deja celebri pentru aspectul, gustul şi calitatea lor deosebită. Unul dintre cei mai mari specialişti în procesarea merelor va aduce un aparat de preparare a sucurilor naturale şi va face demonstraţii "pe viu" de producere a celei mai sănătoase şi pline de vitamine băuturi energizante, absolut necesară pentru tonifierea organismului în perioadă de toamnă.
ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI. Data de 16 octombrie este dedicată alimentaţiei sănătoase. Ritmul trepidant al vieţii şi produsele din comerţ accentuează, pe zi ce trece, dezechilibrul nostru alimentar. Românii au renunţat la gătitul în casă, în detrimentul consumului produselor semipreparate, bogate în conservanţi şi aditivi alimentari, dăunătoare sănătăţii. Acest stil nou de viaţă a condus la creşterea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afecţiunilor gastro-intestinale, dar şi la o prevalenţă crescută a obezităţii. Problemele de alimentaţie ale românilor şi sfaturi despre ce ar trebui să consumăm pentru o viaţă sănătoasă vor fi dezbătute la Casa Universitarilor din Bucureşti începând cu ora 11:30.
ZIUA MONDIALĂ A PÂINII. Tot sâmbăta aceasta românii vor sărbători, pentru prima dată la nivel naţional, cel mai important aliment al omenirii. Patronatul producătorilor de pâine ROMPAN a lansat campania "Donează Pâine!" Mai mulţi producători de pâine, brutării mici şi mari, industriale sau artizanale îşi vor creşte sâmbătă producţia pentru a participa la campanie. Mii de produse de panificaţie vor pleca spre diverse instituţii sociale (spitale, refugii sau azile de bătrâni, cantine sociale, orfelinate etc.), oferind persoanelor aflate în dificultate pâinea cea de toate zilele. La Casa Universitarilor vor avea loc şi demonstraţii de preparare a pâinii.
CHOCO FEST. Specialităţile tradiţionale maramureşene, dulciurile dietetice sau pralinele belgiene sunt doar câteva din ingredientele unui eveniment de excepţie: "Choco Fest". În zilele de 16 şi 17 octombrie îşi va redeschide porţile ediţia a treia, care va începe sâmbătă la ora 10:00 şi se va termina duminică la ora 18:00. Evenimentul este găzduit de Villa Rodizio, iar bucureştenii, doritori de senzaţii "dulci", vor putea degusta, dar şi cumpăra prăjituri şi delicatese din cele mai diverse precum bomboane fondante, specialităţi din ciocolată, biscuiţi, pişcoturi, produse apicole, dulciuri din Budapesta, cozonaci, baclavale cu vişine, ciocolată de casă, torturi pentru evenimente speciale, dulciuri bio şi dietetice, diferite sortimente de cafea şi ceai.
MUSTĂRIE TRADIŢIONALĂ LA SIBIU. Începând cu 9 octombrie, până la 17 octombrie la Cârciuma din Bătrâni, din Dumbrava Sibiului, localnicii, dar şi turiştii au ocazia să deguste must şi preparate tradiţionale româneşti. Mustul şi bucatele sunt pregătite de reprezentanţii podgoriei Ciumbrud, judeţul Alba, chiar în faţa vizitatorilor, oferindu-le apoi spre degustare acestora. Alături de licorile toamnei bucătarii au pregătit şi un adevărat festin: tocăniţe din carne de oaie la ceaun, papricaş de pui (după reţete originale), mămăliguţă, pastramă de oaie la grătar, bulz umplut cu delicioasa brânză de burduf bucate ce se potrivesc de minune cu mustul proaspăt şi cu aroma de busuioc a vinului de Ciumbrud, făcut după reţete vechi de peste 20 de ani.
DRESS TO IMPRESS. Unul dintre cele mai la modă târguri vintage revine de data aceasta cu o ediţie în "stil British". Expopedia International SRL organizează, în zilele de 16 şi 17 octombrie, la Restaurantul Sangria, din Bucureşti, a cincea ediţie a târgului vintage handmade & designers Dress To Impress.
Iubitorii, dar mai ales iubitoarele stilului îşi vor putea îmbogăţi garderoba cu creaţii noi vintage, dar şi cu bijuterii şi accesorii toate în stil British. Piesele vedetă ale târgului vor fi creaţiile din stofă ecosez, dantelă, croielile arhitecturale, dar şi bijuteriile de designer, ceasurile de colecţie, costumele pentru serate, tricourile pictate manual, pălăriile, eşarfele, broşele, păpuşile din porţelan etc.
"NAMASTE INDIA". În perioada 9-16 octombrie se desfăşoară la Bucureşti, în incinta Afi Palace Cotroceni, prima ediţie a Festivalului Culturii Indiene. Evenimentul este organizat de Asociaţia socio-culturală InterAct, cu susţinerea Ambasadei Indiei la Bucureşti, a Indian Cricket and Cultural Club Bucharest (ICCB) şi a comunităţii indiene din România. Festivalul îşi propune să aducă în România "o fărâmă din savoarea Indiei", precum şi spiritualitatea şi filosofia indiană, care sunt celebrate din lansări de carte şi workshopuri. Festivalul a debutat cu un târg de produse indiene precum haine, bijuterii, cosmetice, decoraţiuni, filme, ceaiuri, specialităţi culinare, mirodenii, produse ayurvedice etc., o prezentare de modă, dar şi o demonstraţie de bucătărie tradiţională indiană.
La 15 octombrie, la Casa ONU din Bucureşti, scriitoarea Shivani Singh, nepoata rajahului din Madhupur (India), îşi va lansa romanul "Moarte la curtea rajahului", carte plasată în Top 10 India Today.
TRADIŢII JAPONEZE LA MUZEUL SATULUI
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" în colaborare cu Ambasada Japoniei în România şi Japan Culture Advance Team J-CAT, organizează în cadrul programului Dialogul civilizaţiilor, evenimentul cultural Tradiţii Japoneze la Muzeul Satului în perioada 16-17 octombrie. În cadrul acestui program, specialiştii japonezi îi vor iniţia pe doritori în mai multe arte. Vor fi ateliere interactive de ikebana arta aranjamentelor florale, origami arta plierii hârtiei, shod arta caligrafiei japoneze. Vizitatorii vor avea, de asemenea, ocazia să admire lucrările din expoziţia "Muntele Fuji în arta lui Hokusai". Pentru cei care vor să-şi pună mintea la încercare, Asociaţia Saijo organizează cursuri de Go sport al minţii şi joc naţional al Japoniei. Vor fi două zile pline. Asociaţia Rădăcini Culturale va defila într-o paradă de yukata urmată de un atelier în care publicul se poate îmbrăca, dar şi fotografia în costume japoneze. Iar pe scena în aer liber, vor avea loc spectacole de muzică şi dans tradiţional susţinute de voluntarii Japan Culture Advance Team, Asociaţia Himawari din Iaşi şi Asociaţia Rădăcini Culturale din Bucureşti. Pentru că nu se poate să vorbim despre Japonia fără o ceaşcă de ceai, Hanul La Barieră din Muzeul Satului va găzdui demonstraţii de ceremonia ceaiului, iar la Pavilionul de Vară va fi prezent un restaurant cu specific tradiţional japonez. Pe parcursul celor două zile, la standul de carte japoneză pot fi găsite lucrări de beletristică, istorie, geografie, ghiduri de conversaţie, dicţionare şi multe altele, toate având ca temă Ţara Soarelui Răsare. Nici copiii nu au fost uitaţi, ei pot participa la un concurs de desene cu tema "Japonia în imaginaţia mea". Trebuie doar să trimită lucrările pe adresa Muzeului Naţional al Satului şi a Ambasadei Japoniei. Deschiderea evenimentului Tradiţii Japoneze la Muzeul Satului va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, ora 12:30. (Carmen Anghel-Dobre)
ALEARGĂ PENTRU TINE
Duminică începând cu ora 9:30, în Piaţa Constituţiei se dă startul ediţiei a treia a Maratonului Bucureşti. "Prin organizarea acestui maraton ne dorim să îndreptăm atenţia opiniei publice către beneficiile pe care mişcarea le are pentru un stil de viaţă sănătos. În condiţiile în care tot mai mulţi oameni suferă de boli cardiovasculare, de obezitate, de probleme ale articulaţiilor, maratonul este o competiţie binevenită care accentuează importanţa activităţii fizice pentru fiecare individ", a declarat Valeria Răcilă van Groningen, fostă canotoare de performanţă, preşedinte al Asociaţiei Bucharest Running Club. La maraton pot participa sportivi antrenaţi, amatori, copii şi persoane cu dizabilităţi pentru fiecare nivel fiind organizate categorii speciale. Organizatorii mizează pe participarea a circa 5.000 de alergători.
Citește pe Antena3.ro