x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hrăneşte-l sănătos!

Hrăneşte-l sănătos!

de Anca Aldea    |    21 Iun 2012   •   20:08
Hrăneşte-l sănătos!

Am avut in grija, temporar, un caine sclifosit, care ma punea mereu pe drumuri in cautarea singurului sortiment de hrana canina pe care il consuma cu regularitate. Nu-i placeau boabele pe care le gaseam in orice magazin si nici mancarea pe care o puneam de obicei pe masa pentru familia mea. Prefera hrana umeda pentru catei, de la un anumit brand, si detesta legumele. Ii placeau branza topita, dar nu foarte sarata, laptele gras, ouale fierte moi. Si cam atat. In lipsa acestor bunatati, statea nemancat cu zilele.

Stiam, de la un prieten veterinar, ca multe dintre alimentele si preparatele destinate consumului uman le dauneaza cainilor. De exemplu, guma de mestecat sau bomboanele mentolate. Dar cine ar fi atat de nebun sa-i dea prietenului canin asa ceva? Aceste produse contin xilitol, un indulcitor care contribuie la cresterea nivelului de insulina si a hipoglicemiei. La scurt timp dupa ce animalul de companie a inghitit o guma de mestecat sau o bomboana mentolata, apar stari de greata, de voma si chiar de oboseala. Xilitolul dauneaza ficatului si, in cazul in care nu mergeti imediat la un medic specialist, riscati sa ramaneti fara animalul mult-iubit, sustin veterinarii, pe site-ul vetstreet.com.

Nu se recomanda sa le dati nici cainilor, nici pisicilor ciocolata, cafea sau cofeina. Potrivit specialistilor, ciocolata, cafeaua, anumite bauturi racoritoare si ceaiul alb, verde, negru si oolong contin o substanta numita teobromina, cu efect excitant asupra sistemului nervos. O data ajunsa in organism, teobromina poate provoca stari de voma, diaree, batai neregulate ale inimii, spasme, agitatie. Moartea poate sa apara in termen de 24 de ore de la ingurgitare, potrivit paginii vetstreet.com.

Veterinarii avertizeaza ca nici strugurii proaspat culesi si nici stafidele nu sunt recomandate cateilor si pisicutelor. Cu toate acestea, nu se stie deocamdata care este agentul toxic continut de aceste fructe. Specialistii ne sfatuiesc, de asemenea, sa tinem departe animalele de companie si de avocado, usturoi, ceapa si nucile macadamia. Consumate crude sau preparate, ele au potential toxic ridicat asupra organismului animalelor. Nucile macadamia pot provoca depresie, stari de voma, moliciune, spasme, dureri multiple, gingii decolorate.

Aveti grija de catelul si pisicuta voastra! Invatati-va animalul de companie sa nu va fure alimentele de pe masa si sa nu primeasca hrana de la straini. Hraniti-l corect, cu dragoste, si veti fi amandoi rasplatiti!

×