Minerii de la exploatările de huilă Lupeni şi Vulcan au protestat, din nou, marţi, la intrarea în schimburi, nemulţumiţi de faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte plata primei de Crăciun, reglementată prin contractul colectiv de muncă, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.
Liderul sindical a menţionat că minerii din schimbul trei de la mina Lupeni şi ortacii din schimbul întâi de la mina Vulcan, au refuzat să intre în subteran timp de o oră, în semn de protest faţă de situaţia la care s-a ajuns.
Preşedintele Sindicatului "Muntele" a spus că va participa, marţi, la şedinţa Consiliului de Administraţie al CEH, care are loc la Bucureşti, unde va cere, din nou, reglementarea pieţei de energie, respectarea contractului colectiv de muncă şi implicit a prevederilor referitoare la plata primei de Crăciun.
"Cea mai importantă problemă pe care o vom aduce în atenţia membrilor din conducerea CEH, a Consiliului de Administraţie, este legată de piaţa de energie în care ne zbatem să supravieţuim. Noi, cei care în momentele grele trebuie să restabilim echilibrul sistemului energetic naţional, suntem lăsaţi să funcţionăm într-o sărăcie maximă şi la limita suportabilităţii din punct de vedere financiar", a afirmat liderul sindical.
Potrivit acestuia, este necesară o rezolvare rapidă a problemei, deoarece amânarea soluţiilor de redresare a CEH ar putea determina o escaladare a stării de tensiune în Valea Jiului, până la o grevă generală, situaţie pe care Sindicatul "Muntele" nu o doreşte.
În opinia preşedintelui Sindicatului "Muntele", este necesar ca piaţa de energie să treacă la formula unui mix energetic, care să includă producătorii din termocentrale, hidrocentrale, energie nucleară şi alte forme regenerabile, în contextul stabilirii unui tarif unic la electricitate. "România este singura ţară din Uniunea Europeană care funcţionează fără să aibă producătorii bazaţi pe un mix energetic, iar legislaţia pe care noi suntem obligaţi să o respectăm este concepută la nivel european pentru producătorii bazaţi pe mixul energetic", a precizat Nica.
Protestele minerilor din Valea Jiului au început de luni, la Lonea şi Lupeni, o stare de nemulţumire existând şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Salariaţii acuză faptul că nu au încasat prima de Crăciun, în condiţiile în care sindicatele au solicitat, în urmă cu două săptămâni, negocieri cu administraţia pe acest capitol.
Sindicatul Muntele a cerut luni, în scris, demisia directorului general al CEH şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie al CEH, motivând lipsa de dialog social în rezolvarea problemelor cu care se confruntă compania. "Am cerut domnului ministru al Energiei să-i demită pe amândoi şi să numească o conducere interimară care să poată rezolva problemele CEH", a spus preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.
Anul trecut, angajaţii CEH au beneficiat de o primă de Crăciun în valoare de 400 de lei. CEH numără peste 6.400 de angajaţi la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.