Restricţiile pe traseele turistice din zonele Drăgşanu-Albele şi Piule-Pleşa din Parcul Naţional Retezat vor fi extinse până în luna septembrie, din cauza pericolului pe care îl reprezintă urşii.
'În prima zonă, Drăgşanu-Albele, unde au murit 300 de oi, ce au căzut într-o râpă, natura îşi face singură curăţenie. Au început să apară urşii şi să se hrănească cu oile şi credem că, în trei săptămâni, vor termina ceea ce este acolo. (...) În cealaltă zonă, Piule-Pleşa, (unde oile au fost trăsnite, n.r.) nu au apărut urşii, nicio oaie nu a fost atinsă de ei. Nu ştim din ce cauză. Acolo tot natura îşi va face intervenţia, de la păsări răpitoare şi alte animale sălbatice', a declarat luni şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
El a arătat că autorităţile sunt interesate de protecţia turiştilor, motiv pentru care au fost instituite servicii de permanenţă ale salvamontiştilor şi jandarmilor montani la refugiile Salvamont Buta şi Poiana Pelegii, care vor atenţiona turiştii să evite traseele care ajung în zona Drăgşanu sau Piule-Pleşa.
'Ne interesează protecţia turiştilor şi a traseelor. Vom instala panouri avertizoare pentru ca turiştii să evite zona o bună perioadă de timp, până în luna septembrie. (...)Urşii, până nu termină de mâncat, nu vor pleca de acolo. Abia apoi vor pleca în ariile de unde au venit (...) Nu poate exista siguranţa că nu te întâlneşti cu ursul pe traseu. Până în luna septembrie, totul se va şterge şi se vor minimaliza efectele acestor incidente. Cadavrele oilor vor intra în putrefacţie, iar altele vor fi mâncate de animalele sălbatice de pradă. Din experienţa noastră, ursul îşi vede de treaba lui, asociază omul cu un pericol şi nu-l atacă', a spus Bodean.
Situaţia a fost analizată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara care decis, de sâmbătă, ca accesul turiştilor să fie restricţionat temporar pe traseul Pârâul Pleşii-Vârful Pleşa-Vârful Piule-Cabana Buta.