x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator HUNEDOARA – Victimele subteranului/12 morţi la Petrila

HUNEDOARA – Victimele subteranului/12 morţi la Petrila

de Monalise Hihn    |    15 Noi 2008   •   00:00
HUNEDOARA – Victimele subteranului/12 morţi la Petrila

12 persoane au murit la Mina Petrila, în urma unei  explozii care s-a produs ieri în jurul orei 15:00 în subteranul minei.



Familiile minerilor implicaţi în explozie au năvălit ieri peste forţele care asigurau ordinea în perimetrul Minei Petrila în momentul în care s-a răspândit informaţia că opt ortaci au murit. Alte patru victime erau pregătite, la momentul transmiterii ştirii, pentru operaţie. Potrivit şefului Departamentului Securitate şi Sănătate în Muncă Petroşani, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Ileana Bodea, accidentul s-a produs din cauza unei explozii sau a unei aprinderi de metan: "Accidentul s-a produs în subteran, la minus 250 de metri sub nivelul mării, în abatajul 431. În zona respectivă erau 13 persoane. În acest moment nu se ştie câte victime sunt şi acum se inventariază lămpile nepredate. Accidentul s-a produs din cauza unei explozii sau a unei aprinderi de metan. O comisie formată din reprezentanţi ai ITM Hunedoara şi ai Parchetului va cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului". Conform legislaţiei, rezultatele anchetei sunt făcute publice în maximum zece zile de la producerea accidentului.

Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat că o a doua explozie s-a produs în mina Petrila sămbătă seară. Patru mineri salvatori, care coborâseră în subteran pentru a ajuta la salvarea oamenilor blocaţi acolo, au decedat în urma acestei noi deflagraţii, ridicând bilanţul victimelor la 12.

ACCIDENTE. Opt dintre persoanele care se aflau în subteran au ajuns la Spitalul Municipal de Urgenţă din Petroşani. Nouă ambulanţe au fost puse la dispoziţia unuia dintre cele mai grave accidente de acest fel din ultimele două decenii şi jumătate. În 1982, la Petrila a mai avut loc un accident soldat cu moartea a 14 mineri şi rănirea altor 15. Conform declaraţiilor făcute de Alexandrina Remenescu, managerul acestei unităţi sanitare, patru dintre mineri au fost operaţi: "Patru dintre victime sunt deja la Terapie Intensivă, după ce au fost operaţi. Cele patru persoane au arsuri de gradele II, III şi IV pe porţiuni cuprinse între 30 şi 50 la sută din suprafaţa corpului".


Istoria neagră a minelor din România

Lista accidentelor miniere din România este lungă, de-a lungul timpului zeci de ortaci pierzându-şi viaţa sau suferind răni grave. În special Mina de la Petrila are o istorie neagră: în 1996, opt mineri au murit în această exploatare şi au urmat alte accidente în 2002 şi în 2005.
Mina Vulcan din Valea Jiului deţine recordul negativ al accidentelor. Aici şi-au pierdut viaţa peste 60 de mineri în urma a trei accidente de lucru produse între 1986 şi 1994. Aproape acelaşi număr de oameni au murit însă într-un singur accident, în vara anului 1995, în cariera Lespezi: o detonare accidentală a încărcăturilor de dinamită şi 57 de mineri şi-au pierdut viaţa. Valea Jiului face din nou victime în 1996: 10 mineri şi-au pierdut viaţa în urma a două accidente produse la minele Uricani şi Petrila. În 1999 o explozie produsă la Mina Boteni, din judeţul Argeş afăcut trei victime şi alte două persoane au fost rănite. A fost cel mai grav accident care a avut loc la exploatarea argeşeană de la înfiinţarea acesteia.
O explozie similară celei de la Lespezi a avut loc în mai 2000 la exploatarea minieră de la Hudeşti din judeţul Botoşani. Şapte lucrători şi-au pierdut viaţa, surprinşi de suflul unei explozii accidentale produse la suprafaţă. Anii 2001 şi 2002 au fost marcaţi din nou de accidentele de la minele din Valea Jiului, respectiv Vulcan şi Petrila: 25 de mineri au murit şi alţi 14 au fost răniţi în urma exploziilor de gaz metan.
Unul dintre cele mai grave accidente în mină s-a produs în 2006 la Anina: şapte mineri au murit şi alţi cinci au fost răniţi în urma unei puternice explozii în subteran. Deflagraţia a fost provocată de acumularea de gaz metan care s-a aprins de la o scânteie electrică produsă de un scurtcircuit. Vinovaţi au fost găsiţi cei care lucrau acolo, în frunte cu directorul general. O săptămână mai târziu, la mina Rovinari, un alt miner şi-a pierdut viaţa. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, trebuia să dezasambleze un generator de sudură cu acetilenă. Din cauza presiunii, capacul generatorului a sărit în aer şi l-a lovit pe muncitor.
Specialiştii în domeniu spun că sâmbătă la Petrila  a avut loc cel mai grav accident minier din ultimii 20 de ani.

×
Subiecte în articol: romania mineri petrila