x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Investiţie în copiii cu IQ peste medie

Iaşi: Investiţie în copiii cu IQ peste medie

de Ema-Augusta Banu    |    16 Apr 2010   •   00:00

Sub sloganul "Ştiri ca-n viaţă", Observator19 a realizat în exclusivitate un reportaj la Centrul de excelenţă Bucium din Iaşi, locul unde locuiesc 26 de copii cu un grad de inteligenţă ridicat (între 120 şi 138). Ei provin din familii foarte sărace, care nu-şi permit să le asigure o educaţie şcolară pe măsura capacităţii lor de a învăţa. Părinţii sunt şomeri, lucrează la negru sau în străinătate şi de cele mai multe ori trăiesc doar din alocaţia de stat.

"Îi ajutăm să îşi croiască un drum în viaţă şi să nu îşi irosească ce au de la natură, inteligenţa. Foarte mult din inteligenţa umană se iroseşte aiurea. Au evoluat foarte frumos, au o încredere fantastică în ei. Eu nu am văzut copii cu atâta încredere în ei, părere bună despre ei şi cu voinţă", a declarat Mihaela Zaharia, şefa serviciului de evaluare complexă a copilului de la Direcţia pentru Protecţia Copilului din Iaşi.

Centrul de excelenţă Bucium din Iaşi funcţionează de cinci ani şi este singurul din ţară de acest fel. Aparţine Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi este finanţat de stat. Conducerea centrului de excelenţă spune că întreţinerea unui copil costă 18.000 de lei pe an. Copiii locuiesc în două vile în centrul de la Iaşi şi primesc bani de buzunar, bursă şi alocaţie, care însumează în total 70 de lei pe lună. O dată pe an mai primesc 500 de lei pentru a-şi cumpăra haine, iar o dată pe lună li se decontează banii cheltuiţi pentru biletele pe care le cumpără pentru a se întoarce acasă şi a-şi vizita părinţii.

UN CAZ CONCRET
Mama Adrianei i-a mărturisit reporterului special Antena 1: "Sunt foarte mândra de ea. Nu aş fi avut posibilitatea s-o susţin financiar la şcoală, la Iaşi, pentru că situaţia materială este precară. Cu un singur salariu de 600 de RON să trăiască cinci persoane este foarte greu. Îmi lipseşte foarte mult, dar, gândindu-mă la viitorul ei, sufăr în tăcere. Şi eu am fost o elevă bună în şcoală, dar părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă dea la un liceu. Şi în ziua de azi îmi plâng câteodată soarta, că nu am ajuns şi eu cineva".

Imagini video şi detalii puteţi vedea vineri, 16 aprilie, la Obserator19, Antena 1.

×
Subiecte în articol: mass-media