x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă 47 de milioane de lei pentru reabilitarea cetăţii Vauban

Încă 47 de milioane de lei pentru reabilitarea cetăţii Vauban

13 Mar 2009   •   00:00
Încă 47 de milioane de lei pentru reabilitarea cetăţii Vauban

Contractul de finanţare a celui mai important proiect privind reabilitarea Cetăţii Vauban, în valoare de 47,5 milioane de lei, a fost semnat, vineri, la Traseul celor Trei Fortificaţii din Alba Iulia, de secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională(ADR) Centru, Simion Creţu, şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.



Răzvan Murgeanu s-a declarat încântat că lucrurile se mişcă şi şi-a exprimat dorinţa ca, în doi ani, Alba Iulia să fie înaintea Sighişoarei, notează Agerpres. Cu o contribuţie nerambursabilă de 32,7 milioane de lei alocată de Uniunea Europeană şi Guvern, proiectul privind reabilitarea celei mai mari şi mai bine conservate fortificaţii de tip Vauban din Europa este primul semnat în Regiunea Centru în cadrul Programului Operaţional Regional - Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1., care se referă la restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe. Proiectul depus la ADR Centru de municipalitatea Alba Iulia în aprilie 2008 prevede modernizarea infrastructurii cultural - istorice aferente Cetăţii din Alba Iulia, precum şi restaurarea, protecţia, conservarea patrimoniului cu potenţial turistic al fortificaţiei. Acest proiect îşi propune valorificarea Cetăţii pe criterii durabile şi competitive, pentru a putea fi integrată în circuite turistice naţionale şi internaţionale, sprijinindu-se astfel creşterea economică a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 21 de luni. Prin derularea acestei iniţiative se vizează crearea a 30 de locuri de muncă permanente şi extinderea sezonului turistic de evenimente. Astfel, este aşteptată creşterea cu cel puţin 5% a investiţiilor în zonă şi o creştere semnificativă a numărului de turişti, până în 2015.

Acest proiect reprezintă cel mai mare efort investiţional demarat de Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia în Cetatea Vauban, primul proiect municipal finanţat din instrumente structurale pentru generarea unei creşteri economice locale şi regionale reale, precum şi o valoare adăugată mare dezvoltării comunitare a oraşului, prin valorificarea resurselor sale turistice. La nivelul Regiunii Centru, este cel de-al şaptelea contract semnat de ADR Centru pentru absorbţia fondurilor nerambursabile disponibile prin Programul REGIO. Semnarea contractului de finanţare marchează un pas înainte pentru realizarea obiectivului strategic al municipiului Alba Iulia, ca oraşul să devină una dintre cele mai atractive capitale ale turismului cultural-istoric, de afaceri sau religios din România.

Proiectul îşi propune amenajarea unui sistem pietonal şi carosabil, în lungime de 6,5 kilometri, suprapus peste traseele de vizitare estic, sudic şi nordic, amenajat cu piatră naturală gri deschis şi granit roşiatic, andezit şi marmură. De asemenea, se vor dota traseele de vizitare cu mobilier urban, compus din 90 de banchete, 70 de jardiniere, 130 coşuri de gunoi, două ceasuri urbane, două opere de artă urbană, şase module staţii de aşteptare, opt sisteme de semnalizare a celor trei trasee de vizitare. Totodată se vor realiza elemente de securizare a traseelor de vizitare, corecţii vegetale aplicate la 120 de copaci existenţi şi vor fi amenajate zone verzi (gazon). Realizarea unui sistem de iluminat public şi arhitectural şi reabilitarea colectoarelor de canalizare existente sunt alte obiective ale proiectului.

Cetatea din Alba Iulia deţine o valoare turistică deosebită prin numărul mare de valori istorice, culturale, naturale şi antropice regăsibile în acest sit, cu un potenţial de atracţie permanentă a turiştilor români şi străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific, care pot fi susţinute pe întreg parcursul unui an. La ceremonia de semnare au fost prezenţi şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Andrei, Gabriel Friptu, director general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional, prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, parlamentari democrat-liberali.

Fortificaţia Vauban din Alba Iulia a fost construită între 1714 şi 1738, pe o suprafaţă totală de o sută de hectare, în timpul Imperiului Habsburgic.

×
Subiecte în articol: romania iulia alba iulia