Summit-ul BRICS a luat decizia lansării unei bănci de dezvoltare cu un capital care va ajunge la 100 miliarde dolari, anunţă Reuters India.
Liderii din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, reuniţi în Brazilia pentru reuniunea grupului, au stabilit ca sediul central al băncii să fie la Shanghai, iar preşedinţia în primul an să fie asigurată de India. Pentru început, capitalul subscris va fi de 50 de miliarde de dolari iar principalul contributor este China.
Banca este o instituţie financiară proiectată să protejeze ţările grupului faţă de presiunile speculative, dar şi o replică a ţărilor emergente la politicile discreţionare ale Fondului Monetar International, aprecia Russia Today. Banca de dezvoltare va permite accesul la credite preferenţiale pentru proiecte de investiţii şi va asigura şi un fond de protecţie de până la 200 miliarde dolari.
În 1989, Nicolae Ceauşescu lansa ideea înfiinţării unui fond de investiţii al ţărilor în curs de dezvoltare după ce a retras România din FMI şi a interzis prin lege îndatorarea externă a ţării. Pentru acest proiect avea sprijinul liderilor din mai multe ţări din Lumea a Treia şi suportul financiar al unor ţări arabe producătoare de petrol.
Ţările care formează grupul BRICS au o pondere tot mai importantă în economia mondială, asigurând 11 din investiţiile de capital ale lumii. Populaţia acestor ţări reprezintă 42 la sută din populaţia lumii, iar exporturile şi importurile BRICS au o pondere de 17 la sută în comerţul mondial, cumulând 6140 miliarde dolari.
Contactele politice din aceste zile ale summit-ului consemnează şi importante întâlniri bilaterale. Un dialog substanţial a avut loc între preşedintele Chinei şi noul premier al Indiei, concentrat pe soluţionarea problemelor de frontieră.
Preşedintele Xi Jinping va vizita dupa reuniuneă din Brazilia, Argentina, Venezuela şi Cuba, informează ministerul chinez de Externe.
Preşedintele Rusiei a vizitat şi el anterior reuniunii BRICS Cuba, Nicaragua şi Argentina.