x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Igaş: Avem poliţişti bine pregătiţi, dar întotdeauna este loc de mai bine

Igaş: Avem poliţişti bine pregătiţi, dar întotdeauna este loc de mai bine

08 Dec 2011   •   08:44
Igaş: Avem poliţişti bine pregătiţi, dar întotdeauna este loc de mai bine

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca exista semnale pozitive, precum scaderea numarului infractiunilor si al furturilor, dar si cresterea prinderilor in flagrant. "Avem politisti bine pregatiti, dar intotdeauna este loc de mai bine", a afirmat ministrul.

"Romania are politisti buni, care isi desfasoara activitatea in slujba legii si a cetateanului. Ceea ce facem noi, la nivelul ministerului si al celorlalte structuri cu rol managerial este sa ne asiguram in permanenta ca acest corp politienesc este bine organizat si bine pregatit, atat profesional, cat si logistic, pentru misiunile pe care le desfasoara. Degeaba ai politisti buni, daca nu ii folosesti cum trebuie pentru siguranta societatii", a declarat ministrul de Interne.

Potrivit oficialului, in Europa politia este organizata pe regiuni si doar in putine cazuri este desemnat un politist care sa-si desfasoare activitatea intr-o localitate rurala.

"La fel am facut si noi: am scos politistii din posturile de politie de la tara si i-am integrat intr-un sistem de patrulare permanenta, pentru ca oamenii au nevoie de politisti in strada, nu in birouri. Am pastrat cate un politist in fiecare comuna, pentru a desfasura, preponderent, activitati specifice politistului de proximitate: cunoasterea populatiei, consiliere, aplanarea unor stari conflictuale, solutionarea petitiilor", a spus Igas.

In luna octombrie 2011, comparativ cu luna septembrie 2011 - cand s-a finalizat procesul de operationalizare a sectiilor de politie rurala - s-a constatat ca numarul infractiunilor sesizate a scazut cu 4,5%, cel al infractiunilor contra persoanei cu 9% si al furturilor cu 4%. Au crescut prinderile in flagrant cu 9,7%, au scazut ultrajele comise asupra politistilor cu 54%, iar sesizarile cetatenilor din mediul rural prin apelarea numarului de urgenta 112 au scazut cu 10,8%.

"Aceasta masura pe care am luat-o pentru zona rurala avantajeaza si cetateanul, care este astfel mai protejat, dar si politistul, care are acum un program de munca bine determinat. Observ ca numai pe unii politicieni ii nemultumeste si nu am alta explicatie decat aceea ca fie nu au inteles despre ce e vorba, fie au nostalgia oranduirilor comuniste", a continuat ministrul.

"Avem politisti bine pregatiti, dar intotdeauna este loc de mai bine. Vreau sa cred ca schimbarile pe care le-am initiat in ceea ce priveste procesul de invatamant, de formare si pregatire continua, instruirea managerilor de politie isi vor arata roadele in viitorul apropiat. Sper sa se adopte cat mai curand noul Statut al politistului si Ghidul carierei, pentru ca politistii sa-si vada drepturile si responsabilitatile construite pe baze corecte", a mai spus Traian Igas. (V.M.)

×