x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IGPF: Traficul prin punctele de la frontieră a crescut cu 15% în perioada Floriilor

IGPF: Traficul prin punctele de la frontieră a crescut cu 15% în perioada Floriilor

25 Apr 2016   •   16:15
IGPF: Traficul prin punctele de la frontieră a crescut cu 15% în perioada Floriilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Frontiera română a fost tranzitată de peste 500.000 de persoane, din care 267.300 pe sensul de intrare în ţară, între 22 şi 25 aprilie, perioadă în care creştinii ortodocşi au sărbătorit Sfântul Gheorghe şi Floriile, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Conform sursei citate, cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. În acelaşi interval de timp, într-o perioadă normală, la frontieră sunt înregistrate 440.000 treceri persoane, din care 218.000 pe sensul de intrare în România şi 222.000 la ieşirea din ţară. În perioada 22 - 25 aprilie s-a constatat o creştere a traficului la frontieră cu peste 15%, precizează IGPF.

Totodată, frontiera României a fost tranzitată de 148.000 mijloace de transport, 77.800 fiind pe sensul de intrare în ţară.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa, la sfârşitul săptămânii trecute, peste 160.000 persoane, din care 90.000 pe sensul de intrare în ţară.

Valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ 118.000 persoane.

"În această perioadă, ca urmare a faptului că Sărbătorile Pascale readuc în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, în punctele de trecere a frontierei sunt înregistrate creşteri ale valorilor de trafic, în special pe sensul de intrare în România, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient, operativ şi civilizat", informează IGPF.

Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora. "Este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor", precizează IGPF.

Conform sursei citate, în prezent, peste 3.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, fiind dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum.

Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar la unele dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

IGPF reaminteşte totodată că a dezvoltat o aplicaţie online, care este disponibilă pe site-ul www.politiadefrontiera.ro şi care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate sunt actualizate în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere şi va fi actualizat în aplicaţia respectivă, explică IGPF.

Începând din noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontieră, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe, aminteşte IGPF.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590, unde aceştia pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, indică sursa citată. AGERPRES

×