x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IGPR: Peste 1.800 de persoane cercetate pentru comiterea de infracțiuni silvice

IGPR: Peste 1.800 de persoane cercetate pentru comiterea de infracțiuni silvice

23 Iul 2017   •   10:30
IGPR: Peste 1.800 de persoane cercetate pentru comiterea de infracțiuni silvice

Aproape 35.000 de metri cubi de material lemnos, pentru care nu existau documente legale justificative, au fost confiscaţi în urma a peste 8.500 de acţiuni coordonate de Poliţia Română în prima jumătate a anului 2017, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de IGPR. 

Poliţiştii au cercetat în perioada menţionată peste 1.800 de persoane pentru comiterea de infracţiuni silvice şi au aplicat aproximativ 8.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 16.000.000 de lei. 

''Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acţiune pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică, a întreprins numeroase activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Activităţile ilegale din domeniul silvic pot fi împărţite în tăieri de arbori puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziunea fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea şi comercializarea)'', conform comunicatului Poliţiei Române. 

La nivel naţional, în primele şase luni ale acestui an, Poliţia Română a efectuat 25.650 de controale, în baza a 8.541 de planuri de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, fiind verificate 566 de instalaţii de debitat, 954 de exploatări forestiere, 811 depozite şi 189 de ocoale silvice/structuri subordonate, 1.226 de târguri, pieţe şi oboare, precum şi 50.750 de mijloace de transport de material lemnos. 

Dintre cele 3.540 de infracţiuni silvice sesizate în primele şase luni din 2017, 1.462 au fost sesizate din oficiu, ca urmare a intensificării acţiunilor poliţiştilor în teren. De comiterea acestora sunt bănuite şi au fost cercetate 1.819 persoane, împotriva a 98 fiind dispuse măsuri preventive. 

''Totodată, în această perioadă, structurile de ordine publică au verificat 1.436 de cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile S.N.U.A.U 112. Dintre acestea, 158 au fost confirmate, astfel, au fost aplicate 223 de contravenţii, în valoare totală de 516.000 de lei. Ca măsură suplimentară, a fost dispusă indisponibilizarea a 314 autovehicule şi a 678 de atelaje. De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 352 de ferăstraie mecanice, care ar fi fost folosite la comiterea de ilegalităţi'', potrivit IGPR. AGERPRES

×
Subiecte în articol: igpr infractiuni silvice cercetate