x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Conferință de presă ISU București - Ilfov. Colonelul Cristian Radu: Eu consider că nu se impune o anchetă

UPDATE. Conferință de presă ISU București - Ilfov. Colonelul Cristian Radu: Eu consider că nu se impune o anchetă

de Georgiana Oprea    |    24 Oct 2019   •   13:31
UPDATE. Conferință de presă ISU București - Ilfov. Colonelul Cristian Radu: Eu consider că nu se impune o anchetă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat o conferinţă de presă la IGSU în care explica modul de intervenție de la Colectiv, după apariția imaginilor filmate de unul dintre membrii echipelor de intervenţie și trimise, la patru ani de la incendiul de la Colectiv, jurnaliștilor Libertatea. 

UPDATE - declarații cheie: „Imaginile difuzate pe post sunt înregistrate de colegii nostri, e evident, și nu sunt un film continuu de la debutul intervenției. A fost întocmit un proces de evaluare al intervenției, ulterior el a fost comunicat instituțiilor.”, a declarat prim-adjunctul Inspectorului General, colonelul Cristian Radu.

„Nu am ordonat nimănui să ascundă imaginile, ele există în format original la noi.”, a mai adăugat acesta.

Colonelul Cristian Radu spune că nu l-a informat pe Raed Arafat, la acel moment, cu privire la existența imaginilor care au fost prezentat, după patru ani, în spațiul public de jurnaliștii Libertate. „Nu a fost o decizie de a nu trimite imaginile domnului Raed Arafat”, a spus colonelul Cristian Radu, întrebat cine a luat decizia ca imaginile să nu fie difuzate. Pe de altă parte, sursa jurnaliștilor Libertatea susține că filmarea a fost dusă de Gheorghe Pop, la acel moment șeful ISU București-Ilfov, la Raed Arafat pe un CD. 

„Amploarea intervenției în cazul Colectiv a fost una fără precedent. (...) Procedural, nu am identificat aspecte care să indice încălcări ale procedurilor de intervenție.”, a mai adăugat colonelul Cristian Radu, întrebat dacă are ceva să-și reproșeze când vine vorba de modul de intervenție în noaptea incendiului de la Colectiv. 

Colonelul Orlando Șchiopu, șef ISU, cel care a înjurat morții în timpul intervenției la clubul Colectiv, spune că nu a văzut filmul intervenției până în momentul în care imaginile au fost difuzate de Libertatea, deși știa de existența lui. 

„Din ceea ce știu eu, până la acest moment filmul nu s-a văzut la nivelul ISU București Ilfov. De la momentul Colectiv eu am mai rămas in conducerea inspectoratului până pe 24 noiembrie. Eu am părăsit funcția, am avut un proces si am câștigat. în ceea ce mă privește, s-a dovedit că eu nu am avut nicio atribuție în cadrul Inspecției de prevenire.”, a spus colonelul Orlando Șchiopu.

„Parchetul nu a cerut special foto-video, ei au cerut înscrisuri și documente.”

În ceea ce privește furnizarea imaginilor către Gabriel Oprea, vicepremier pe securitate națională la momentul producerii tragediei, colonelul Cristian Radu spune că nu a existat nicio comunicare cu acesta. „Nu am avut niciun dialog cu vicepremierul acelui moment, Gabriel Oprea.”, a spus Cristian Radu. „Nu am ascuns niciun fel de probe. Dacă instituțiile le-au cerut și noi nu le-am furnizat, înseamnă că am greșit.”

„Eu consider că nu se impune o anchetă.”, a mai spus colonelul Cristian Radu. „În ceea ce mă privește pe mine, eu nu cred că am greșit. (...) Aprecierea mea e că nu se impune și nu-mi voi da demisia.”

UPDATE Conferința de presă întârzie. IGSU anunță că aceasta urmează să înceapă la ora 13.00.

Știre inițială: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă pentru joi, la ora 12,30, o conferinţă de presă în contextul imaginilor apărute în spaţiul public privind incendiul de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, transmite Agerpres.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat a solicitat IGSU prezentarea într-o conferinţă de presă a punctului de vedere al instituţiei referitor la materialele foto-video apărute în spaţiul public.

 

×