Aderarea la UE nu pare să ne fi schimbat prea mult obiceiurile. Munca la negru este in continuare la modă in Romănia. Zilele trecute, in urma unei descinderi organizate de Poliţie pe Şos. Pipera - Tunari, la un punct de lucru gestionat de SC OZER Construction SA, mai mult de 80 de persoane au fost prinse lucrănd fără forme legale.
Luni, ora 19:30. Pe Şoseaua Pipera - Tunari la numărul 170 tronează liniştea. De o parte şi de alta a străzii se inalţă vile somptuoase. Unele deja construite, altele in curs de finalizare. Din spatele gardurilor inalte se zăresc construcţii care de care mai impunătoare. La prima vedere, totul pare in regulă, dar te convingi imediat că miroase a ceva afacere dubioasă.
ANTREPRENORUL. Aşa, ca pe răcoare, o duzină de muncitori care-şi duc viaţa la limita supravieţuirii trebăluiesc de zor. Firma antreprenoare, SC OZER Construction SA, a angajat fără prea multe verificări prealabile mai multe firmuliţe "dornice" de afirmare, pe care le-a tocmit să se ocupe de ridicarea construcţiilor şi de aşa-zisa "angajare" a muncitorilor. Deranjaţi din lucru de o "vizită" inoportună a echipelor jandarmeriei, dirijate de Teodorescu Relu, subcomisar la Oficiul Romăn pentru Emigrare, şi de lucrătorii din cadrul Oficiului de Muncă, lucrătorii noştri au fugit care incotro. Sirenele poliţiei şi mascaţii i-au speriat atăt de tare, incăt săriturile de pe schele s-au dovedit a fi o nimica toată. Vreo 60 de romăni adunaţi care de pe unde, plătiţi de patron mai mult pe nimic, păreau a nu fi auzit in viaţa lor de vreun contract de muncă. Mulţi dintre ei chiar şi fără acte de identitate. Cine să le facă aşa ceva, dacă miliardele intră direct in buzunarele patronilor? Mai "inspiraţi" şi mai iuţi la pas, cei 22 de cetăţeni turci şi bulgari, care "prestau" şi ei ca şi romănaşii noştri, s-au ascuns care pe unde. Ce-i drept, pentru scurt timp, căci au fost depistaţi de jandarmi şi duşi la secţie, unde le-au fost cerute documentele. "Celor 12 turci li se vor revoca vizele de intrare in ţară. Aceştia nu respectau in primul rănd normele impuse de legislaţia romănă in vigoare in natură de muncă şi anume deţinerea unei vize in acest scop: viza de cooperare afaceri", ne-a precizat subcomisarul Teodorescu.
CINE ESTE OZER? O companie multifuncţională, un contractor de servicii complete in sectorul construcţiilor, avănd in subordine cinci companii. Condusă de Ismail Omer, firma are birouri in Romănia şi Bulgaria şi are drept de operare in Rusia, Kazahstan, Macedonia şi Turcia. Fondată in 1961, a realizat in ultimii zece ani 65 de proiecte importante pe o arie totală de 820.000 de metri pătraţi. Ozer Construction plănuieşte să dezvolte un nou proiect in Constanţa, precum şi să intre pe piaţa din Macedonia şi din Polonia. Compania preconizează o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro in 2007, iar pe primul trimestru din acest an a inregistrat o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, faţă de 1,5 milioane de euro in 2006, potrivit NewsIn. Printre proiectele construite de Ozer se numără Bucureşti Mall, Europe House, America House, Caro Castel Ofiice, clădirea de birouri Multigalaxy şi, in curs de execuţie, proiectele rezidenţiale Liziera şi Oxford Garden in zona Pipera.