x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iliescu, independent pe lista de partid

Iliescu, independent pe lista de partid

26 Mai 2004   •   00:00

EDITIA a II-a
Presedintele Ion Iliescu va putea candida ca independent pe listele unui partid politic pentru un mandat de deputat sau senator si va putea participa la campania electorala a partidului respectiv.
MONICA IORDACHE, MONICA ANDREI

Decizia fost luata ieri de Comisia parlamentara electorala, care a finalizat dezbaterile asupra proiectului Legii alegerilor parlamentare. Deputatul PSD Valeriu Zgonea, membru al comisiei, a declarat ca a fost respinsa propunerea PD ca presedintelui in functie sa i se interzica sa faca campanie electorala pentru partidul respectiv. Pentru alegerile parlamentare, cu exceptia celor din 2004, comisia a stabilit ca orice presedinte al Romaniei aflat in exercitiu sa poata candida pe listele unui partid politic pentru un mandat de parlamentar, iar dupa ce este ales va putea opta pentru una dintre functii, a mai spus Zgonea. Proiectul adoptat ieri de comisia speciala va fi dezbatut mai intai de Senat si apoi de Camera Deputatilor.

PROBLEME. Desi data alegerilor locale se apropie, autoritatile inca mai au probleme cu legislatia. Presedintele Biroului electoral Municipal (BEM), Elena Roventa, nu stie conditiile in care un candidat la functia de primar general sau de sector poate fi declarat castigator. Presedintele BEM a spus ca daca un candidat are 43% din voturi, iar altul 40% este declarat castigator primul, desi, conform legii din primul tur castiga doar cel care intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate. Prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, a declarat si el ca buletinele de vot vor fi aduse de azi la sediile primariilor si vor fi pazite de gardieni. Asta cu toate ca gardienii sunt subalternii primarilor de sector aflati in cursa pentru un nou mandat. Grecea exclude insa posibilitatea fraudelor.

×
Subiecte în articol: observator