x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imaginea României în străinătate e mai proastă ca pe vremea lui Ceauşescu, se plâng patronatele din turism

Imaginea României în străinătate e mai proastă ca pe vremea lui Ceauşescu, se plâng patronatele din turism

de Mediafax    |    14 Mar 2012   •   12:18
Imaginea României în străinătate e mai proastă ca pe vremea lui Ceauşescu, se plâng patronatele din turism

Imaginea turismului romanesc in strainatate este mai proasta decat inainte de anul 1990, si asa se explica numarul mic al turisti straini care vin in ultimii ani pe litoral, comparativ cu cei care ajungeau in urma cu peste 20 de ani, au declarat reprezentantii patronatelor din turism.

"Dupa 22 de ani, Romania conteaza foarte putin ca destinatie turistica pe piata internationala. Conta mai mult inainte de 1989", a declarat presedintele ANAT, Corina Martin, la conferinta de deschidere a Targului de Turism al Romaniei, care se va desfasura intre 15 si 18 martie la Romexpo.

Potrivit reprezentantilor patronatelor, in ultimii ani vin pe litoral maxim cateva zeci de mii de turisti straini, spre deosebire de sutele de mii de straini prezenti in statiunile de la Marea Neagra inainte de 1989.

"Ca sa refacem imaginea turismului romanesc si sa o aducem macar la nivelul pe care il avea inainte de 1990 ar trebui sa investim in promovare cateva miliarde de euro", a spus Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

El spune ca imaginea turismului este stricata si pe plan intern, inclusiv de catre MDRT, ai carui sefi au vorbit permanent de evaziune, dar actiunile au lipsit.

"De ani de zile vorbim de evaziune, dar nu l-am vazut pe niciunul legat pentru asta", a afirmat Murad.

Reprezentantii patronatelor au sustinut ca o parte din banii alocati in ultimii ani pentru promovare externa au fost cheltuiti fara niciun folos.

"Nu ne intereseaza sa mergem la 100 de targuri, in tari care nu au niciun potential pentru noi. Sunt bani aruncati aiurea. Pe noi ar trebui sa ne interseze doar tarile cu potential", a spus Martin.

Ea este sustinuta si de Murad, care afirma ca acordarea greoiae a vizelor de catre Romania face ca fluxul de turisti din anumite tari sa fie nesemnificativ.

"De ce sa ne facem reclama in Japonia, daca vin zece japonezi pe an? De ce sa mergem in delegatie de 18 persoane in Rusia, cand acordarea unei vize pentru turistii rusi dureaza o luna? De aceea am acordat anul trecut doar 6.000 de vize pentru rusi, iar Bulgarii au acordat 380.000 de vize, dar la ei procedurile de acordare dureaza 48 de ore", a mai spus seful FPTR.

Acesta a adaugat ca i se pare inutila existenta unui Minister al Turismului, in conditiile in care fiecare discutie cu reprezentantii MDRT include patru etape de descurajare: "Nu ne lasa FMI", "Nu ne lasa UE", "Nu e prevazut in buget" si "Ne vedem data viitoare".

"Acestea sunt de fiecare data cele patru faze ale discutiilor cu MDRT. Turismul ar trebui tratat intr-un mod special, chiar daca statul nu ii da foarte multa atentie. Orice strain care vine in Romania se loveste in primul rand de serviciile turistice, care il influenteaza uneori in decizia de a investi, a ramane sau a pleca din Romania", a declarat Mohammad Murad.

Presdintele ANAT, Corina Martin, sustine desfiintarea Ministerului Turismului si trecerea acestuia ca agentie in subordinea altui minister. Martin a afirmat ca agentia respectiva este suficienta pentru a se ocupa de legislatia si reglementarile din turism, iar promovarea trebuie lasata pe mana patronatelor, care sa se uneasca intr-o organizatie nationala de turism.

Si Murad s-a aratat nemultumit de activitatea MDRT si a ministrului de resort. "In viata trebuie sa urcam treptele asa cum trebuie. Daca sarim unele trepte, apar anumite paranteze", a spus Murad, referindu-se la evolutia activitatii lui Petrescu.

El s-a plans de problemele pe care le intampina investitorii din turism, care doar pentru a obtine o autorizatie de racordare la energie electrica trebuie sa astepte opt luni.

Presedintele FPTR a mai spus si ca sectorul balnear, care ar putea aduce multi turisti straini, a fost neglijat in ultimii ani.

"Statiunile balneare, daca ar fi puse la punct si promovate, ar putea aduce minim un milion de turisti pe an, dintre care 30% straini. Pentru asta ar trebui sa investim jumatate din cat a investit in ultimii ani ministerul in obiective inutile. De ce ne trebuia un port turistic de 6 milioane de euro la Sulina?", s-a intrebat Murad.

×