x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îmbătrânirea activă, realizată prin taxe şi restricţii

Îmbătrânirea activă, realizată prin taxe şi restricţii

16 Iul 2015   •   11:47
Îmbătrânirea activă, realizată prin taxe şi restricţii
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Strategia Naţională pentru promovarea îmbătrânirii active a fost adoptată, ieri, prin Hotărâre de Guvern. Planul, care trebuie implementat până în 2020, urmăreşte ca România să aibă bătrâni mai sănătoşi şi mai apţi de muncă. Concret, asta înseamnă taxe şi restricţii la pensionare.

Prelungirea vieţii active, promovarea participării sociale pentru persoanele vârstnice şi obţinerea unui grad mai ridicat de independenţă sunt obiectivele anunţate de Guvern, după adoptarea strategiei care îi vizează pe bătrâni. Proiectul prevede măsuri vagi de adoptare a unei legislaţii care să prevină discriminarea pe criterii de vârstă şi să îmbunătăţească serviciile de geriatrie, însă măsurile concrete ţin de taxe şi restricţii. Astfel, creşterea taxei de viciu este un prim obiectiv menit să descurajeze comportamentele dăunătoare şi să asigure o stare bună de sănătate la vârste înaintate. Alte măsuri menite să încurajeze îmbătrânirea activă vizează restricţii privind pensionarea anticipată sau pe motiv de invaliditate şi accelerarea egalizării vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei. Astfel, proiectul vorbeşte de "înăsprirea normelor de eligibilitate pentru pensionare anticipată", în contextul în care, în categoria de vârstă 55 şi 59 de ani, raportul de femei pensionate anticipat, faţă de cele în câmpul muncii este de 2,5 la 1. La bărbaţii între 60 şi 64 de ani, raportul este de 4,5 pensionaţi anticipat la un angajat. Alte măsuri ale strategiei prevăd revizuirea condiţiilor minime de eligibilitate pentru pensia de invaliditate. De asemenea, se doreşte accelerarea egalizării vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, crescându-se vârsta de pensionare la femei cu patru luni la fiecare an, până la 65 de ani. În România, speranţa medie de viaţă este de 74 de ani.

"Se estimează că rolul sistemului de pensii de a furniza venituri populaţiei vârstnice din România va scădea(...). Munca la vârste mai înaintate trebuie deci să fie încurajată, deoarece rezultatele pot fi numai pozitive, atât pentru persoane, cât şi pentru creşterea economică", din Strategia Naţională pentru Îmbătrânirea Activă.
 

×