Mii de români şi bulgari părăsesc în fiecare lună Germania pentru a se întoarce acasă, ceea ce pune sub semnul îndoielii temerile privind o imigraţie în masă din Europa de Est în această ţară, a relatat luni The Local. În ultimii doi ani, au plecat din Germania în jur de 200.000 de români şi bulgari, arată cifrele puse la dispoziţia site-ului thelocal.de de Oficiul federal de statistică Destatis.
La aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (UE), în 2007, imigraţia în Germania din noile state membre a fost limitată printr-o serie de restricţii. Ultimele astfel de restricţii au fost ridicate la 1 ianuarie 2014. Cifrele arată însă că, în timp ce imigraţia din cele mai noi state membre ale Uniunii este în creştere rapidă, numărul persoanelor care se mută înapoi din Germania în România şi Bulgaria creşte şi mai rapid, notează sursa citată.
Astfel, migraţia din Germania către România a crescut cu 20%, de la 50.265 în primele trei trimestre ale lui 2012 la 60.450 în aceeaşi perioadă din 2013, arată The Local. Cifrele pentru ultimul trimestru al lui 2013 vor fi disponibile probabil abia în mai. Plecările în Bulgaria au crescut cu 11% în primele trei trimestre din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Jochen Oltmer, profesor la Institutul pentru cercetarea migraţiei şi studii interculturale al Universităţii Osnabruck, a declarat pentru The Local că accelerarea emigraţiei din Germania nu este un fenomen neaşteptat. 'În curentele migratorii poate fi observat întotdeauna un lucru: cu cât este mai mare imigraţia într-o ţară, cu atât este mai mare şi emigraţia', explică el.
Potrivit lui Oltmer, majoritatea românilor şi bulgarilor din Germania nu stau mai mult de câţiva ani, ceea ce se reflectă în fluctuaţii ale ratei migraţiei. Mulţi sunt studenţi care vin doar pentru câteva semestre sau profesionişti din diverse domenii veniţi pentru o experienţă de muncă de câţiva ani, după care se întorc acasă, a spus el.
Conform statisticilor citate de The Local, luând în considerare plecările din Germania către Bulgaria şi România, cifrele nete privind imigraţia din România au crescut cu numai 9%, între 2012 şi 2013 - de la 41.684 la 45.484. Totodată, numărul total al noilor imigranţi bulgari a scăzut în realitate cu 10,5% în anul precedent, de la 21.394 la 19.143.
Oltmer a conchis că nu este de aşteptat o invazie din statele est-europene, ca urmare a ridicării restricţiilor, adăugând că imigraţia din România şi Bulgaria este posibilă de mai mulţi ani, iar o parte din restricţii au fost anulate din 2012. În opinia sa, cea mai importantă provocare pentru guvernul german, legată de imigraţie, este de a 'comunica populaţiei că imigraţia aduce net mai multe oportunităţi decât pericole'.
Pe de altă parte, potrivit cifrelor Destatis, între 2012 şi 2013, cea mai mare creştere a cunoscut-o imigraţia din Italia: numărul net de noi imigranţi din Italia a crescut cu 62% în primele trei trimestru ale lui 2012, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, adică de la 15.053 la 24.353. Frankfurter Allgemeine Zeitung relata încă din iunie anul trecut că Germania a devenit destinaţia preferată a majorităţii italienilor în căutarea unei vieţi noi în străinătate.
Totuşi, creşterea imigraţiei din Italia în Germania s-a bucurat de mai puţină atenţie decât cea din Bulgaria şi România, dată fiind 'vechea relaţie migratorie' dintre Germania şi Italia, iar criza economică din Italia a determinat un vârf al imigraţiei în momentul de faţă, a menţionat Oltmer.
Cu alte cuvinte, această legătură istorică de migraţie înseamnă că imigraţia din Italia este percepută drept ceva 'neproblematic şi normal', în timp ce imigraţia din statele estice este considerată frecvent drept o 'migraţie a sărăciei' şi devine subiect de 'scandal', deşi este un lucru fals, a mai spus profesorul Oltmer, citat de The Local.