x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbări la impozitarea pensiilor militare. Cât este plafonul?

Schimbări la impozitarea pensiilor militare. Cât este plafonul?

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2024   •   22:23
Schimbări la impozitarea pensiilor militare. Cât este plafonul?
Sursa foto: Unsplash.com

Guvernul a aprobat miercuri majorarea plafonului de impozitare şi în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică.

Astfel, vor fi scutite de impozitare pensiile din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică în valoare de până la 3.000 de lei.

"Începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obţinute din pensii va creşte de la 2.000 la 3.000 lei. După proiectul de lege adoptat recent în Parlament, Guvernul a completat prin ordonanţă de urgenţă, astăzi, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutirile la impozitarea pensiei. Este vorba despre beneficiarii pensiilor militare reglementate de Legea numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Pensiile militare, o "o situaţie particulară"

El a reamintit că pensiile militare de stat reprezintă "o situaţie particulară", deoarece din anul 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat de Legea 223/2015.

"Pensiile militare de stat reprezintă o situaţie particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate li se reţine din soldă/salariul lunar o contribuţie individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuţiei contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la acelaşi nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivităţii. Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârşitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei", reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

 

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: pensii militare impozit plafon